Energipolitikens framtid

Det går att läsa om hur framtida riksdags- och Europapolitiker kommer jobba för att fastighetsägare skall kunna producera sin egna förnybara energi främst genom ekonomiskt stöd. Det känns bra att frågan tas upp, och att man äntligen börjar behandla den. Att privatpersoner skall kunna få stöd av myndigheterna för egen produktion av energi är givetvis något mycket positivt och nyttigt, dock går det inte att förbise faktumet att det är mycket få personer som idag producerar egen el och de allra flesta köper istället elen av bolag.

Tills en stor majoritet av befolkningen producerar egen energi, vilket ingen idag levande förmodligen kommer uppleva, är det viktigt att man ser till att få fram billig, säker och miljövänlig energi. I Sverige idag produceras ungefär 45 procent av elen genom kärnkraft. Vi kan inte tro att det inom snar framtid kommer se så mycket annorlunda ut och måste nu, speciellt när våra kärnkraftsanläggningar håller på att ta slut, bestämma oss för hur vi ska lösa framtidens energiproduktion.

Därför bör Sverige stötta och informera privatpersoner om egenproducerad förnybarenergi, och samtidigt satsa på forskning och vidare utveckling av kärnkraft och dess möjligheter.

I dagsläget skulle vi inte klara av energibehovet om man la ned kärnkraftsproduktionen. I sådana fall skulle Sverige bli beroende av import från andra länder som tex. Finland, Polen och Tyskland, vilket skulle innebära att energin förmodligen kommer från kol och kärnkraft. Hyckleri? Ja. Litar idag mer på kärnkraft från Polen? Tydligen.

Varför inte då satsa på nya reaktorer som tex dem i Finland (de sk. fjärde generationens kärnreaktorer) som kan producera över 120 procent av de reaktorer vi idag använder i Sverige, och samtidigt ge ekonomiska bidrag till privatpersoner som satsar på de annars mycket dyra sol-, vind- och vattenkraften?

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: