Gårdagens debatt i De Geergymnasiet

Igår debatterade jag mot representanter från moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna, socialdemokraterna, piratpartiet, miljöpartiet och feministiskt initiativ i De Geergymnasiet i Norrköping. Även vänsterpartiet blev inbjudna men de hade ingen representant som kunde ställa upp. Aulan i skolan förvandlades till debattsal och det kom dit en hel del folk samt media.

Debatten var ganska lugn vilket även åhörarna var trots den negativa synen på Sverigedemokraterna som märktes i början. I slutet av debatten hade dock synen på sd förändrats. Ett flertal syrianer blev glada efter att jag klargjort att Sverigedemokraterna erkänner Turkiets folkmord på kristna och Armenier, vilket inget annat parti verkade göra. Detta kom på tal efter att en syriansk elev kom upp och ställde en fråga om varför Sverige inte erkänner det hemska folkmordet.

Diverse frågor kom upp, men några att nämna var klimatpolitik, jämlikhetspolitik och fildelning. Representanten för Feministiskt Initiativ ansåg i samtliga frågor att det mesta var männens fel och att man måste jobba för att kvinnor skulle få mer makt för att något skulle lösas. Piratpartiets representant visade även han att piratpartiet endast hade en fråga som spelade roll- fildelning. Socialdemokraternas Teresa Carvalho sa emot sig själv under debatten om lönedumpning och moderatrepresentanten Johan Lundberg påstod att Carvalho sa något annat än vad hon sa.

Jag har fått frågan av ett flertal personer om jag tyckte att det var en rättvis debatt. Jag kan då endast påpeka att det var ganska rättvist förutom att moderatorn var orättvis när hon fördelade samtalstid. Jag fick endast vid ett tillfälle komma med en replik trots att jag bad om det ett flertal gånger. Hon lät även Kristi Kolthof (F!) och Kristin Lilieqvist (MP) tala betydligt längre än oss andra.

Deltagare: Markus Wiechel (SD), Staffan Danielsson (C), José Kimenga (FP), Johan Lundberg (M), Anna-Stina Stenbäck (KD), Kristi Kolthoff (FI), Kristin Lilieqvist (MP), Teresa Carvalho (S) och Björn Nilsson (PP)

Läs mer på om debatten på tidningen Folkbladet.

6 Responses to Gårdagens debatt i De Geergymnasiet

 1. Matilda skriver:

  Jag satt som åskådare på debatten och tyckte det var en intressant, om än rörig debatt.

  Vad gäller det du skrivit här så är den enda punkten jag kan instämma med dig på moderatorns fördelande av samtalstiden. (Dock kan jag inte tycka att de personer du nämner var de som fick mest tid.)

  Angående piratpartiet är du helt fel ute, och det känns lite trist att så många fortsätter att hävda att PP:s enda fråga är fildelning. Under debatten i måndags nämnde Björn Nilsson (PP) ordet fildelning endast en gång, och han tog del i debatten av i stort sett alla frågor som kom upp.

  Vore tacksam om du vill ta dig tid att svara på detta.

 2. markuswiechel skriver:

  Ja, du har rätt i att han inte nämnde fildelning mer än en gång. Det jag menar med att han endast bryr sig om fildelning är för att de två övriga ämnen han påstod ligga piratpartiet nära var mycket nära besläktade med just fildelning och om man ser igenom vad som egentligen sas används de frågorna endast som någon form av uppfyllnad.
  Vilka anser du ha fått mest tid? Det var i varje fall inte jag eller borgarana. Jag försökte få mikrofonen ett flertal gånger men blev helt ignorerad. Detta förstår jag om du som åhörare kanske inte märkte.

 3. Matilda skriver:

  Det stämmer att alla PP:s frågor är nära besläktade, men det gav Björn Nilsson en förklaring till under debatten. Nämligen att då behöver de inte hyckla och kompromissa bort något, utan kan vara tydliga och seriösa. Om man sedan vill ha det på det viset eller inte är upp till var och en.
  Nog märkte jag att du försökte få mikrofonen många gånger utan att lyckas få ordet, men det var du inte ensam om. Jag instämmer i att du blev orättvist behandlad, både av moderatorn och av flera debattörer. Jag förlorade t.ex. respekten för Teresa Carvalho (S) redan vid hennes första meningar.
  De jag uppfattade fick mest taltid var Carvalho och Anna-Stina Stenbäck (KD), varav ingen fick särskilt mycket sagt trots detta. MP hade i mina ögon den bästa debattören, eller åtminstone den som lyckades bäst med att formulera sig sakligt, vilket gjorde att hon fick mer sagt. Däremot skulle jag inte påstå att hon pratade längre tid.

 4. markuswiechel skriver:

  Björn verkar ganska duktig på att prata och det tänkte jag också på när han sa det och det lät enkelt. Tyvärr är det inte så politik fungerar då man ibland måste kompromissa, oavsett hur få frågor man driver. Dessutom skulle jag aldrig rösta för ett parti om jag inte vet ungefär hur de skulle rösta i andra frågor. Röstar man fram Piratpartiet finns det endast ett mycket litet område som man vet hur de skulle rösta.
  Carvalho håller jag med om att hon fick tala mycket och jag skulle kanske ha skrivit det i inlägget, men Anna-Stina vet jag inte, fast det kan kanske ha med att jag stod där uppe att göra.

 5. Beelzebjörn skriver:

  ”Tyvärr är det inte så politik fungerar då man ibland måste kompromissa, oavsett hur få frågor man driver.”

  Det är ett delvis korrekt påstående. Vad vårt fokus ger, är just en möjlighet att köpslå med röster i andra frågor än våra kärnfrågor (precis som ALLA andra, breda eller smala gör), men det går vi också till vall på: våra kärnfrågor kompromissar vi inte med. Skillnaden är att väljarna vet på förhand vilka frågor vi kommer att driva till varje pris, redan på förhand. En ”helhetspolitik” skulle vara kontraproduktivt mot det mål vi har.

  Den andra orsaken är bredd. PP samlar för närvarande medlemmar från hela höger-vänsterskalan runt de medborgarrättsfrågor vi driver, vilket skulle vara omöjligt om vi tog ställning i t ex ekonomisk fördelningspolitik. På det här sättet kan vi alltså behålla konsensus, trots vitt skilda åsikter om det mesta i andra frågor.

  Se på andra fokuspartier, som F! och ditt eget. F!, till exempel, gör jämställdhet till en vänsterfråga, vilket kostar dem högerfeminister. Ni själva lutar skarpt åt höger…

  Do the maths.

  För att vi alla – vänster som höger – anser att demokratin MÅSTE slås vakt om först och främst. Först när det är gjort, kan vi återgå till att gnabbas om andra saker. Oavsett vilken fråga man driver, är en fungerande demokratisk plattform prior ett.

  Hur politik fungerar är högst flexibelt, och i slutänden en fråga om stöd från politikernas arbetsgivare – de som går och röstar, och som nu också engagerar sig som debattörer och aktivister på nätet, istället för att nöja sig med att delta en gång var fjärde år, medan lobbygrupper arbetar dygnet runt året om för att värva parlamentarikers och riksdagsmäns röster.

  Lobbyism är inte längre förbehållet penningstarka grupper som kan vara på plats i Bryssel.

  Vi jobbar hårt för att öka de möjligheterna till deltagande.

  • markuswiechel skriver:

   Det som skrämmer mig med piratpartiet är att en representant kan ha en helt annan syn på t.ex. skattepolitiken än vad jag har. Jag tycker givetvis ändå att piratpartiets framfart är något positivt, även om jag själv inte skulle rösta på er, men jag har samma åsikter om t.ex. IPRED och era andra frågor som ni driver vilket du säkert märkte i måndags.
   Hur ska ni kunna lyckas om ni får välja mellan kompromiss och nej till era förslag? Det är ofta vad det handlar om och då är väl ändå en kompromiss den bästa lösningen?
   Sd har varit mer av ett enfrågeparti men det har ändrats och är på väg att bli ett lika ”vältäckt” parti som de etablerade partierna. Jag själv kanske började med mina sympatier på grund av invandringsfrågan, men idag är det nog inte min viktigaste fråga, och trivs ändå mycket bra med mitt parti.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: