Vad skulle Sverige göra utan kungen?

Att Sverige skulle klara sig utan kungen  är väl alla medvetna om, men hur Sverige skulle se ut om vi levde i en republik är vi alla kanske inte helt överens om.

Många republikaner anser att monarkin är odemokratisk och endast kostar Sverige pengar.

De anser därför att vi istället bör rösta fram en president som på så sett skall representera hela folket. Men vänta… ska en statschef alltså röstas fram för att representera hela folket? Det känns inte så rättvist. Om denne person röstas fram innebär det endast att han representerar den delen av folket som lade en röst på denne. Dessutom lär denne persson med all sannorlikhet tillhöra ett visst parti vilket innebär att han/hon dessutom inte är opartisk. Är det då demokratiskt att landets repressentant endast repressenterar en del av befolkningen? Nej knappast.

Debatten om att monarkin skulle kosta en stor summa pengar för den svenska staten är också helt taget ur luften. De slott, hovmän och resor som idag bekostas i form av det årliga apanaget (mm…) är i år 112,1 miljoner svenska kronor. Endast 14 miljoner av dessa går direkt till kungen. En president skulle alltså kosta minst det motsatta av den svenska staten, då slotten, resorna och tjänstemännen (mm…) skulle vara en mist lika stor utgift. Dessutom kan man undra om en president skulle lyckas bli ett lika bra varumärke för Sverige så som de svenska kungarna har varit. Som varumärke drar kungen in en otroligt stor summa pengar till Sverige vilket förmodligen inte ens går att mäta.

Under alla de stadsbesök kungen gjort blir det en mycket större grej då det är kung som är på besök och inte en president. Inte bara blir det en stor grej av det hela, mycket mer blir också gjort. Allt i form av samarbete till välgörenhet.

Jag måste också citera något jag hittade på forumet för ungsvensk.se

”Presidenter bugar för kungar”

Lästips: Svenska Dagbladets artikel om kungens kostnader

Gå gärna med i rojalistiska föreningen

4 Responses to Vad skulle Sverige göra utan kungen?

 1. feminix skriver:

  Klokt! Det hade jag inte tänkt på!

 2. forzasylvia skriver:

  Arbetarklassen behöver ingen kung elelr president!
  INGEN REGERING, KLASSORGANISERING! så SD:arna fortsätetr slicka röv på överheten. nja inte så förvånande då ni är ett parti som gör allt för att stå till överheten, arbetsgivarnas och kapitalägarnas tjänst. Arbetarklassen, svensk som utlänsk skiter ni helt i.

  • markuswiechel skriver:

   Det finns ingen klassorganisering. Hur skulle vi klara oss utan regering?? Skriv istället vad alternativet är.
   Ja, utan kungen skulle Sveriges intäkter minska avsevärt och dina kära vänner skulle vara utan socialbidrag. Det skulle dem verkligen om vi inte hade en regering.

 3. Skogman skriver:

  Kungen kan inte läsa.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: