Ni som röstade på Piratpartiet röstade egentligen på Miljöpartiet

Jag kan tänka mig att en stor del av alla de som lagt sin röst på piratpartiet nu har ångest och är besvikna då det visar sig att samma röst egentligen lagts på miljöpartiet. Det är precis vad jag med flera varnade om redan innan valet.

Piratpartiet tänker nämligen tillhöra gröna gruppen i Europaparlamentet och rösta med gruppen i samtliga frågor som inte rör integritet. Med integritet ser det ut som att det endast handlar om just fildelning vilket är skälet till varför piratpartiet bildades.

Miljöpartiet, som är ett i allmänhet splittrat parti med många interna konflikter har denna gång visat det öppet inför allmänheten där språkröret Peter Eriksson inte anser att piraterna är gröna medan Grön Ungdoms ordförande Maria Färm anser att det finns stora likheter mellan piratpartiet och miljöpartiet.

Jag har ett flertal vänner som lagt sin röst på piraterna men aldrig skulle rösta på miljöpartiet. Jag hoppas nu att de lärt sig sin läxa inför riksdagsvalet nästa år.

Tidningsartiklar: DN, DN, NM, SVD, SVD

21 Responses to Ni som röstade på Piratpartiet röstade egentligen på Miljöpartiet

 1. Stefan skriver:

  Det kunde vara värre. De kunde gått med i EPP (som Moderaterna… då hade Piratpartiet, precis som Moderaterna blivit Kristdemokrater i dina ögon), PASD (och blivit Sossar), ALDE (och blivit Center-folkpartister) eller UEL-NGL och blivit Vänsterpartister.

 2. Grå skriver:

  Du har tydligen inte läst de interna, men allmänt tillgängliga, diskussionerna hos Piratpartiet. Jag tillhör just dem som röstade på Piratpartiet men inte skulle röstat på Miljöpartiet, och ändå är jag nöjd med valet av grupp.
  Partiet har varit helt öppna med att valet i första hand stod mellan den liberala gruppen och den gröna gruppen, även om även den vänstra gruppen och den EU-kritiska gruppen välkomnade partiet med öppna armar.
  Några få kritiska röster har höjts inom partiet, men de flesta har varit mycket nöjda, och de flesta andra lugnt accepterat valet.

  Och bara för att klargöra: Den gröna gruppen skiljer sig mycket från det Svenska miljöpartiet i många frågor. Generellt sett kan man säga att gruppen befinner sig mer till höger än MP.

  • markuswiechel skriver:

   De sa aldrig att de skulle rösta med gröna gruppen i samtliga frågor utom de tre hjärtefrågorna.

   Ja, mp är mycket annorlunda från andra ”gröna” partier. Men det ända partiet i Sverige som tillhör gröna gruppen är just mp.

 3. Maria skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina åsikter.
  Du kan dock vara lugn, ingen av de jag känner är besviken efter att ha röstat på PP.

  Jag själv är inte det minsta besviken.
  Jag är gammal moderat och jag röstade PP.

  Jag visste vad jag gav upp när jag röstade PP och jag visste vad jag skulle få.

  För dem som röstade PP har de bevisat at för dem är integritet, kultur och demokratiska rättigheter viktigare än traditionell höger vänster politik.

  Detta vet du med. Varför är du förvånad? Ingen annan av piraterna är förvånade, vi är nöjda eftersom vi har fått en allierad i våra frågor.

  Detta har vi varit beredda på från början, och i detta fallet är detta ren strategi.

 4. Anders Troberg skriver:

  Sluta posta blogginlägg på fyllan, alternativt tänk efter innan du postar. PP har följt exakt den plan man öppet redovisat innan valet.

  Jag har inte heller mycket till övers för crackpotsen i miljörörelsen, men är det bästa sättet att säkra grundläggande demokratiska principer så må det vara hänt.

 5. Lars skriver:

  Det vore ju rätt korkat at ha någon ångest över det när piratpartiet sa väldigt tydligt innan valet att de skulle gå med i den grupp som de fick det bästa erbjudandet av, och att det antagligen skulle bli Greens/EFA eller ALDE. Om man inte har insett det förrän efter valet så kan man knappt vara läskunnig.

  • markuswiechel skriver:

   De sa aldrig att de skulle rösta med gröna gruppen i samtliga frågor utom de tre hjärtefrågorna

 6. DanceK skriver:

  Oj, vad fel det blev här.

  1) Den Gröna gruppens politik är inte alls samma som svenska Miljöpartiets; gruppens politik förhandlas fram partierna (inklusive PP) emellan.

  2) PP har under valkampanjen konsekvent sagt att de ska ta plats i den grupp där de bäst kan få gehör för sin politik. ALDE och De Gröna har i allmänhet nämnts som de troligaste valen.

  Den som är besviken över valet måste ha legat under en sten hela valkampanjen.

  • markuswiechel skriver:

   1. Sant, men enda svenska partiet som sitter i gröna gruppen är just mp
   2. Också sant, men de sa aldrig att de skulle rösta med gröna gruppen i samtliga frågor utom de tre hjärtefrågorna

 7. Meastro skriver:

  Vad skriver du om? Dom ska tillhöra den gröna gruppen. Men vara självständiga i alla frågor. Läs på, gör om gör rätt.

  • markuswiechel skriver:

   Nej. De kommer rösta som gröna gruppen i samtliga frågor som inte har med deras tre kärnfrågor att göra.

 8. Nisse skriver:

  Visst, miljöpartiet och piratpartiet har ungefär samma åsikter i integritetsfrågorna, skillnaden är prioriteringen och trovärdigheten. Om MP fick välja mellan att avskaffa kärnkraften eller att avskaffa FRA skulle de välja att avskaffa kärnkraften, PP skulle välja att avskaffa FRA. Det är en väldigt viktig skillnad med tanke på hur riksdagspartierna kohandlar med varandra.
  Sen går det inte att komma ifrån att en röst på MP är även en röst på V och S (S är ju totalt styrande i den ”alliansen” och där finns som vi vet Bodström).
  Att personer blir förvånade över att PP nu ska ”tillhöra” den gröna gruppen är synd då vi från början varit väldigt tydliga med just hur vår strategi för EU-parlamentet är utformad. Att det sedan blev de gröna beror på ett antal faktorer.
  Kort sagt, om man inte är beredd att släppa alla frågor förutom upphovsrätt, patent och skyddat privatliv så bör man inte rösta på PP.

 9. northpirate skriver:

  Finns ingen läxa att lära. Alla som röstade på piratpartiet hade blivit väl informerade om att vi antingen kommer välja den gröna eller den liberala gruppen.

  Valet av grupp baseras dels på hur villig och hur långt gruppen har kommit i integritetsfrågor och dels på vad piratpartiet har getts förmöjligheter att arbeta på bästa sett med och inom gruppen.

  Det är inte ett ställningstagande på högervänsterskalan, inte heller är det ett ställningstagande för 2010. Utan ett helt strategiskt val för att bäst kunna säkra en god demokrati i Europa som bör bygga på privatliv, rättvisa och demokrati.

  Om man vill läsa motiveringen av gruppvalet rekommenderar jag att man vänder sig till piratpartiets hemsida eller läser någon av de större bloggarna i ämnet som Christer Engström, Falkvinge eller Troberg.

  • markuswiechel skriver:

   Det som är synd är att pp kommer rösta med gruppen i samtliga frågor som inte rör fildelning och liknande.

 10. EBTS skriver:

  Nej, varför skulle vara missnöjd med det? Gröna gruppen är mera höger (eller well, liberal) än Miljöpartiet i sverige. Skulle man dock vara konservativ så kanske man blir besviken, men då tror jag inte man skulle rösta på Piratpartiet ändå (eftersom de står för förändring).

 11. forzasylvia skriver:

  Han tror att alla skulle rösta på hans parti, Sverigedemokraterna. SD:arna är sura på piratpartiet då de togs in, tog all media bevakning när SD försöker gråta ut i media att ingen vill ta debatt med dem(jag har försökt diskutera men Markus raderar min text hela tiden då den kritiserar SD arbetsmarknadspolitik). Jag röstade inte på PP. Men det är ingen hemlighet att PP skulle gå in i Gröna gruppen eller liberala gruppen och fattar inte riktigt vad Markus gjort under hela tiden inför EP-valet. SD är överhetens och arbetsgivarnas parti. Inte arbetarnas då D`SD skiter i oss och våra rättigheter.

  • markuswiechel skriver:

   Jag raderar endast text som är extremistisk eller inte har med ämnet att göra för att kommentarerna på bloggen skall vara relevanta. Inte konstigt med det.
   Nej det var ingen nyhet att de skulle gå in i grupperna. För mig var inget av detta någon nyhet. Det som jag försöker få folk att förstå med detta inlägg är faktumet att de lagt en röst på ett parti som i samtliga frågor kommer rösta med den gröna gruppen.

 12. forzasylvia skriver:

  En text som inte har med saken att göra. Jag kritiserar eran arbetsmarknadspolitik och eran arbetarfientliga politik. Du kan inte ta debatten om eran egen politik, därför raderar du min text. Demokrati finns inte i din ordlista utan du agerar som en antidemokrat. Hur är det med att ta debatten!

 13. markuswiechel skriver:

  Jag tar debatten och är 100% demokrat.
  Om jag tex skriver om piratpartiet i förhållande till miljöpartiet vill jag inte ha kommentarer om Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik.

  • Mattias skriver:

   Det är ju bara för att du är rädd att ta debatten. Tycker det är väldigt beklagligt att man använder granskningsfunktion på sina inlägg, man väljer ut de inläggen som inte är kritiska. Våga ta debatten på allvar.

   Själv har jag fritt för att kommentera och kritisera på min blogg det är så demokrati byggs. Däremot förhåller jag mig rätten att i efterhand plocka bort de inlägg som bryter mot svensk lag.

   • markuswiechel skriver:

    Med tanke på att jag företräder ett parti i inte bara Norrköping utan även hela Östergötland är det inte konstigt att jag med gott samvete ska kunna publicera vissa texter. Det finns en hel del extremister som skriver kommentarer varpå jag inte kan acceptera alla eftersom min blogg har väldigt många besökare och jag inte alltid går in och kollar varje dag.
    Att jag skulle välja bort alla kritiska inlägg är ju ett skämt. En majoritet av alla kommentarer är kritiska, det borde väl du se.

    Du är ingen företrädare och har inte något problem med extrema kommentarer så vad du gör med din blogg är din sak, det går inte alls att jämföra.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: