Kuba faller samman

Kommunistregimen på Kuba har givetvis aldrig fungerat väl då folket på Kuba sedan revolutionen 1959 varit mycket fattiga. Kommunismens syn, dvs att alla ska ha det lika bra, borde i själva verket heta att alla ska ha det lika dåligt, det är nämligen precis vad som händer på Kuba och i andra delar av världen där kommunismens ideologi fått spela en stor roll.

Vad förra diktatorn Fidel Castros bror Raulnu har insett är att det kanske inte är så bra om alla har det lika dåligt. Därför har han funderingar på om man långsamt skall göra vad som har gjorts i Kina där man sagta men säkert gått mot en marknadsekonomi för att höja levnadsstandarden för invånarna.

Kubas ekonomi håller nu alltså, sedan förra året då Raul tog över makten, på att kollapsa totalt. Kanske har detta med lågkonjunkturen att göra men det är knappast så troligt då Kuba är mer eller mindre ett isolerat land. Raul har inte än påbörjat sina marknadsekonomiska planer så inte heller har det med stora förändringar att göra.

Lars Ohlys favoritland Kuba ses ofta av Sveriges vänsteranhängare som ett föredöme. Kanske de skulle bosätta sig där istället ett tag så att de fick se varför Kubaner då och då flyr till USA på flytande träbitar trots hajar och stora vågor.

Lars Ohly vill ju se att USAs handelsbojkott mott det odemokratiska Kuba skall hävas, samtidigt som han vill att EU skall införa handelsbojkott mot det demokratiskt styrda Israel. Kanske dags att tänka om Ohly? Eller ska du börja gråta när Kuba blir mer marknadsekonomiskt som du gjorde när Berlinmuren föll?

Läs om Kubas fallande ekonomi på Svenska Dagbladet

Annonser

5 Responses to Kuba faller samman

 1. K. skriver:

  Dålig journalistik från SvD’s sida. Full av rykten, halvsanningar och egna borgerliga åsikter.

  Kuba har haft en fantastisk ekonomisk tillväxt de senaste åren som kan räknas 2-siffrigt. Att tillväxten bara blir 2% gör inte att landet blir fattigare. Levnadsstandarden och den sociala standarden ligger högre än i många andra latinamerikanska länder. Huvudsaken är dock att arbetarklassen styr till skillnad från borgare.

  Det går bättre för Kuba än vad det gör för väst, vad gäller en ekonomiska utvecklingen. BNP-ökningen i Tyskland mfl länder är mycket lägre. Sverige blir också fattigare med tanke på BNP-raset. Men varför just skriva en hatartikel om Kuba och inget annat land som nåtts av stormar och finanskrisen? Kuba utsätts ständigt för medias kampanjer.

  Kuba må vara utsatt för hårdare sparremmar än Sverige (ännu), men då får man komma ihåg att Sveriges inkomstkällor för att möta underskott är utförsäljningar, och Sverige är ett i-land. Något sådant gör man inte på Kuba. Man behåller ett demokratiskt grepp över ekonomin.

  • markuswiechel skriver:

   Behåller ett demokratiskt grepp om ekonomin i Kuba? Hur menar du då?

   Ja, Kuba har inte drabbats lika hårt som väst då Kuba inte alls är lika beroende av handel från omvärlden. Kuba har inte heller någon bra ekonomi. Se bara på landets alla fattiga som i viss utsträckning till och med svälter. Anledningen till att ekonomin i fleras ögon ser ut gå bra är för att deras ekonomi redan är kass.

   • S. skriver:

    ”Behåller ett demokratiskt grepp om ekonomin i Kuba? Hur menar du då?”

    Men vad fan tror du. Skaffa lite grundläggande kunskap de politiska och ekonomiska förhållandesätten världen haft de senaste 200 åren innan du försöker dig på att göra ett inlägg i en debatt som denna.

    ”Se bara på landets alla fattiga som i viss utsträckning till och med svälter.”

    Vilka svälter på Kuba? Den rapporten skulle jag bra gärna vilja se. Eller så kan du erkänna att du bara drar saker ur din dumma, ignoranta röv?

    ”Anledningen till att ekonomin i fleras ögon ser ut gå bra är för att deras ekonomi redan är kass.”

    Du kanske ska jämföra med de övriga, fina kaptialistiska staterna i karibien, där folk de facto svälter och saknar utbildning. Utbildning förresten, har du hört talas om något sådant?

 2. Roger skriver:

  Jag kan bara inte förstå denna ständiga vurm för Kuba från vänsterhållet. Är det för att det är det sista hoppet för att idén med kommunism skulle fungera eller vad är det ni inte förstår? Vad vi talar om är en befolkning som inte får rösta (förutom på ett parti då), inte får åka därifrån och med makthavare som ärver varandras ämbeten (jämför vårt kungahus här, som tur har dessa ingen politisk makt).

  Det är ju patetiskt att komma och försvara denna tyranni! Det äcklar mig att folk ens åker dit och turistar (”katastrofturism” hette det när folk åkte till Thailand, ”diktaturturism” kan vi väl kalla det här?)

  Men visst, en poäng finns det. Vänsteranhängare — flytta dit och se hur det det blir när era idéer används i praktiken!

 3. markuswiechel skriver:

  S:
  Svara istället för att hänvisa till skolböckerna som inte finns.

  Ja, folk svälter på Kuba. Jag har under mina år i USA träffat exilkubaner som berättat om de hemska förhållanden de levt i. Att de svälter behöver inte bara handla om att de har brist på mat. Det handlar också om bristen på ett gott liv.

  Du vill att alla ska ha det lika dåligt om inte jag tyder det där fel. Förklara varför människor riskerar livet för att komma därifrån. Förklara varför massor av kubaner vill till det extremt kapitalistiska USA hellre än att leva i Kuba.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: