Hemma efter landsdagarnas givande helg

Idag kom jag hem tillsammans med andra från Norrköping efter en mycket trevlig och givande helg i Ljungbyhed. Jag kommer med en längre sammanfattning imorgon och tänkte nu bara skriva ungefär vad jag sade i talarstolen. Detta främst då många kanske hört talas om den beryktade motionen av Joakim Larsson om att införa dödsstraff, men även om mitt bifallsyrkande till min motion om att riva upp IPRED.

Landsdagarna 2009

Landsdagarna 2009

Mitt tal om dödsstraff:

Det finns mycket att säga om den här motionen men hur mycket jag än försöker är det mycket svårt att hitta någonting positivt med idén om dödsstraff.

Ett flertal studier visar att dödsstraffet inte fungerar som avskräckande metod. I USA t.ex. är mordfrekvensen till och med högre i de delstater som tillämpar straffet är i de stater som har förbjudit dödsstraff. Samma trend kan vi se i Kanada som har färre mord nu än vad de hade innan de avskaffade dödsstraff. Mycket av detta kan förklaras med att mördarna aldrig planerar att åka fast och skulle begå mordet oavsett om de riskerade livstids fängelse eller avrättning.

Vad jag och de flesta andra dödsstraffmotståndare ofta tar upp är faktumet att oskyldiga döms och straffet är oåterkalleligt. Om jag inte minns fel så hade 7% av de som avrättats i min gamla hemstat Missouri i USA blivit oskyldigt dömda efter att senare DNA-analyser kunnat bevisa deras oskuld. Om vi stannar i USA och istället ser på staten Illinois har lika många frigivits från sin dödsdom som avrättats i staten. Jag tycker att ni som överväger att stå bakom motionen också sätter er in i hur det skulle vara att sitta oskyldigt dömd och ta farväl av vänner och familj. Oavsett hur man gör kommer oskyldiga att bli straffade då den dömde säkerligen både har familj och vänner som inte har något med brottet att göra. Finns det egentligen något värre än att staten tar livet av en nära vän eller familjemedlem? Nej, det har jag svårt att tro och när detta dessutom gäller oskyldiga människor är inte straffet försvarbart över huvudtaget.

Det är mycket osvenskt att vilja ha dödsstraff och jag tycker att det är synd att dessa tankar finns i vårt parti. Jag måste också säga att jag inte kan representera ett parti som vill införa dödsstraff och jag hoppas att ni som förespråkar straffmetoden också skulle göra det den dag ni sitter oskyldigt dömd i väntan på avrättning eller har en familjemedlem som sitter i väntan på att bli avrättad.

Mitt tal om IPRED:

Många av er tror säkert efter att ha läst denna motion att vi motionärer är för fri fildelning. Det är givetvis inte fallet, vi bör alltså jobba för att hitta bättre metoder för att stoppa illegal fildelning. Det vi vänder oss emot är hur IPRED är uppbyggt och vad denna lagstiftning verkligen innebär för svenska medborgare.

Lagen bygger i grunden på ett EU-direktiv och innebär att vissa bolag får särrättigheter gentemot privata intressen. Som jag skrivit i motionen innebär detta att företagen kan agera privatpolis vilket inte ens är förenligt med svensk lag. Om en vanlig privatperson blir utsatt för brottslighet kanske det inte ens leder till åtal pga brist på bevis. Det finns säkert ett flertal här inne som blivit utsatta för förtal eller hot på Internet och jag skulle bli mycket förvånad om en sån anmälan skulle leda till åtal.

Frågan om IPRED och fildelning är känslig och har betytt mycket. Inte minst under valet till Europaparlamentet. Piratpartiets framgångar kan man inte skylla på nåt annat än just integritetsfrågor som IPRED och FRA. Om vi tittar på våra väljare finns det ingen tvekan om att vi lockar många unga som är engagerade i frågan om IPRED. Jag vet inte hur stort intresset för IPRED är i den här lokalen men det är vår uppgift, som representanter, att rösta fram en politik som definierar vad en Sverigedemokrat faktiskt står för.

Det kan aldrig vara rätt att kriminalisera en hel generation, istället för IPRED bör vi komma fram till andra lösningar som alla vinner på. Genom att bifalla vår motion ger ni inte bara Sveriges ungdomar ett alternativ och en röst i rikspolitiken, ni ser också till att Sverigedemokraterna fortsätter vara det moderna och ansvarstagande parti som de faktiskt är.

Kort sammanfattning:

Dödsstraffmotionen avslogs utan någon tvekan med 120 röster emot och 3 för. Min motion om IPRED gick igenom och har därmed gjort att Sverigedemokraterna till Sveriges enda seriösa parti emot IPRED. Läs gärna en artikel på Sydsvenska dagbladet.

Ni kan läsa om landsdagarna på SD Kuriren:

Fredag, Lördag, Söndag

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: