Jimmie Åkessons artikel inte främlingsfientlig

Att Jimmies artikel var rakt på sak kan vem som helst hålla med om. Att den var främlingsfientlig är dock en överdrift. Märkligt är att allt bråk kring denna artikel främst är baserad på titeln som påstods vara ett citat av Jimmie Åkesson. I själva verket var det påhittat av Aftonbladet.

Läsbart: Sd är inte extrem, Sd bekämpar extremism (Newsmill)

Övrigt från SvD: 1,2,3,4,5,6,7,8,9

5 Responses to Jimmie Åkessons artikel inte främlingsfientlig

 1. Gollimoj skriver:

  Artikeln var väldigt främlingsfientlig. Åkesson skriver ju t ex så här:

  ”Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när […] många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.
  […]
  Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget […]”

  Åkesson ser en ”muslimsk majoritet” i EU:s städer som ”vårt största utländska hot”. Han ser med andra ord muslimer som ett hot. Det är hans egna ord.

  Hur kan det INTE vara främlingsfientligt? Det är självklart att det är fientligt. Det är fientligt mot muslimer. Muslimer är för Åkesson främlingar – det beskriver han tydligt i artikeln. Enligt honom ska de ju inte finnas i EU eftersom han anser att dess religion är farlig (ett hot).

  SD vill gärna påstå sig bekämpa extremism. Att man säger det betyder inte att man gör det.

  Sverigedemokraterna blir de facto ett extremistiskt parti genom att dra samtliga företrädare för den näst största religionen i Sverige (och det var den faktiskt redan för 20 år sedan – Åkesson har mao fel om det i artikeln) över en kam och kalla dem ett ”hot”.

  Sverigedemokraternas floskler om att de bekämpar extremism, att de vill bevara ”svensk kultur” och allt sådant – det betyder faktiskt ingenting. SD har ju trots allt inte kommit med en enda definition om vad ”svensk” är. Man viftar bort kritiken om att SD far med osanning och inte behandlar fakta på rätt sätt.

  Visst, det kan man väl göra. Men då får man också skylla sig själv när man radikaliseras och marginaliseras. Det blir ju, trots allt, omöjligt att föra debatt med någon som envisas med att inte ta till sig faktauppgifter på rätt sätt utan fortsätter sitt eviga malande om vad man ”är”.

  SD kan inte bestämma vad de ”är”. Det ligger trots allt i betraktarnas ögon – och betraktarna, det är även SD:s ickeväljare.

  SD:s nuvarande nazistretorik och rasism vinner man inga val på. Slutar man med sin naiva envishet så kanske man kan komma in i Riksdagen – men som läget är nu ser det mörkare ut för SD än på mycket mycket länge.

  • markuswiechel skriver:

   Nej den är absolut inte främlingsfientlig. Du skriver att den är det för att Åkesson skriver att en muslimsk majoritet i EU:s städer är vårt största utländska hot och att detta skulle vara detsamma som att säga att muslimer är det största hotet. Hur kan du sätta likamedtecken där? Åkesson går inte emot muslimer eller enskilda individer, dock inser han att om det finns många muslimer i en stad lär det också finnas många islamister. Islam i sig är en ganska skrämmande ideologi vilket han betonar.

   Många företrädare får frågan om vad svensk är och jag skulle bli förvånad om inte alla har svarat på det. Jimmie själv har svarat på frågan flera gånger i TV, hur kan du ha missat något sådant?

   Naziretorik och rasism?? Du har INGENTING som kan stödja den anklagelsen. Sedan kan jag ju passa på att säga att SD har fått sin största medlemsökning någonsin under denna vecka med 500 nya medlemmar (sedan i måndags) vilket innebär en 15% ökning från förra veckan!

   • Fredrik skriver:

    Naziretorik och rasism? Nja, det sägs att en bild säger mer än tusen ord så vad sägs om:

    Den ena rubriken säger att judedräkter är en varning för ras befläckning. Nu är ju terminologin lite annorlunda men har inte Åkesson ändå kallat hejab för odemokratiskt?

    Eller den här bilden av en judisk bläckfisk som sätter sina tentakler i Jorden:

    Påminner detta lite grann om Mohammed-teckningarna ändå? Där Mohammed porträtteras som en terrorist?

    Påminner inte den här affischen dig lite om hur stereotypt man framställer ett folk som leende bedragare, eller galna fundamentalister:

    Jämför med hur Thoralf Alfsson väljer att porträttera den vardaglige muslimen:

    Men, nääää, det är ju inte alls någon form av naziretorik. Inte alls. Och grisar kan flyga.

  • markuswiechel skriver:

   Det står förresten klart och tydligt i Sverigedemokraternas principprogram ”svensk är den som av sig själv och som av andra uppfattas som svensk. ”

   • Fredrik skriver:

    Då väljer jag att inte vara svensk.

    Är Åkesson ett exempel på svenskhet vill jag ju helst inte identifiera mig med svenskar.

    Så jag känner mig lite uigur idag istället.

    Eller så identifierar jag mig hellre med andra sekulära, ateister och globalister.

    Hur tänker SD hantera den rörelsen?

    P.S JK bedömde att artikeln inte stred mot lagen Hets Mot Folkgrupp. Det är fortfarande fullt möjligt för artikeln att kunna beskrivas som främlingsfientlig.

    Sedan är det väl lite kul att JK verkar bredda begreppet Hets Mot Folkgrupp igen eftersom lagen klart och tydligt säger att missaktning mot religiösa grupper är ett lagbrott.

    Men det kanske inte är missaktning att kalla muslimer för ett hot? Eller är det missaktning att säga att alla svenskar är rasister? Eller att Judar är den enda som fått undantag från djurskyddslagen och lyckats döda massa kycklingar utan bedövning. Är det missaktning.

    Jag behöver ju inte ens bry mig längre om det är så. För jag kan ju visst välja att inte vara svensk. Så jag kan med gott samvete fortsätta kalla alla svenskar för rasister!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: