Riksdagspartierna förlorar på att ta upp invandringsfrågan

Få frågor visar så stort gap mellan väljare och politiker som invandringen. Ändå har de etablerade inget att tjäna på profilera sig i frågan, skriver Riksdag & Departement.

Erfarenheter från Europa visar att etablerade partier, som tar upp invandringen på dagordningen, gynnar högerpopulistiska partier eftersom de får bekräftelse från etablissemanget. Detta ser man i Danmark, Norge, Belgien och Österrike. Genom att inte ta upp invandringen i Sverige har inget högerpopulistiskt parti kommit in i riksdagen under 2000-talet enligt en forskarraport från Göteborgs universitet.

Trots att det finns en potential att vinna många röster genom att mobilisera den invandringskritiska opinionen har de etablerade partierna medvetet avstått från att exploatera frågan.

– ”Folkpartiet tjänade röster på språkfrågan i valet. Annars är det en gåta varför inte fler partier har försökt utnyttja den här potentialen. Sannolikt är man rädd att det skulle gynna ett högerpopulistiskt parti”, säger forskaren Carl Dahlström till R&D.

Invandringsfrågan har ständigt rankats som ett av de tre viktigaste politiska spörsmålen. Andelen svenskar som förespråkar minskad invandring har varierat mellan 65 och 43 procent sedan 1990, skriver R&D. Fria Nyheter tror dock att det bara är flyktingmottagandet som de tillfrågade fått ta ställning till i SOM-undersökningarna.

Vad är då den bästa strategin för etablerade partier som vill motarbeta invandringskritiska partier?

Partiegoistiskt sett är det att helt enkelt inte ta upp invandringsfrågan överhuvudtaget. Man bör istället fokusera på ekonomin, där högerpopulistiska partier ofta är splittrade, eftersom dessa partier lockar såväl nyliberaler som välfärdskramare.

Carl Dahlström anser att det finns ett problem med den strategin om man vill ha ett demokratiskt klimat och en öppen debatt.

Länkar: Fria Nyheter, Politiskt Inkorrekt

Lämna en kommentar