Interna strider i Piratpartiet

Piratpartiet har presenterat sina riksdagskandidater men har nu problem med interna strider som bland annat har mynnat ut i att två piratpartister hoppat av. Åsiktsmässigt är det inte ett dugg konstigt. Även om partiet till stor del består av en samling unga vänsterväljare finns där ett flertal före detta borgare och oavsett om de tillsammans utgör en samling fildelningsliberaler så skulle de kunna rösta helt olika i alla frågor som inte rör integritet eller fildelning. Vad har de då i riksdagen att göra kan man undra. Troligen slutar det precis som i Europaparlamentet där Christian Engström röstar precis som den gröna gruppen i samtliga frågor. En socialist skulle kunna bli representerad av en liberal och tvärtom. Därmed är det hela att stort ett hån mot den representativa demokratin.

Inte helt oväntat, kan inte heller oppositionen enas. Mona Sahlin och miljöpartiets språkrör som absolut inte ville samarbeta med vänstern från en början tvingades svänga när opinionen sa ifrån. Nu tvingas alla tre partier ihop och partiledarna måste posera ihop med falska leenden för att försöka få folket att tro på ett fungerande rödgrönt samarbete. Spännande. Minst sagt.

Länkar: SVD, SVD, DN

Annonser

6 Responses to Interna strider i Piratpartiet

 1. Status skriver:

  Det går inget vidare för PP. Deras Facebookgrupp har tappat mer än 250 medlemmar på fyra dagar.

 2. Tor M skriver:

  ”En socialist skulle kunna bli representerad av en liberal och tvärtom. Därmed är det hela att stort ett hån mot den representativa demokratin.”

  Så om väljare tycker att piratpartiets frågor är viktiga och vill att de ska få ett genomslag i riksdagspolitiken genom att piratpartiet försöker få en vågmästarställning, då är dessa väljares vilja ”ett hån” mot den representativa demokratin?

  Eller är väljarna bara okunniga och dumma?

 3. Hej Markus,

  Som du kanske vet så är både dags- och kvällspressen väldigt selektiva när de skriver sina nyheter. Det skiner även igenom i ditt inlägg.

  Det som inte framgår är däremot att Piratpartiet ordnade ett extrainsatt styrelsemöte för att rätta upp situationen. Rick erkände att han hade gjort fel och att de borde ha sköts mer externt, var på han la ner sin egen röst så att de inte skulle kunna ha någon påverkan på utfallet. Visst hade man kunna önska att de gjorts på ett bättre sätt redan från början men jag tycker också att styrelsen och Rick skötte situationen bra. Dess utom att Rick kunde erkänna sitt misstag visar på kurage, något som dagens förljugna etablerade politiker och media ofta saknar.

  Den egentliga nyheter är däremot att Piratpartiet nu har färdig sin riksdagsgrupp och samtliga distriktslistor och riksdagskandidater för valet 2010. Detta har tagits fram genom en demokratisk medlemsomröstning för att på bästa sätt representera partiets medlemmar utifrån de preferenser medlemmarna själva tycker är viktiga. Det är demokrati om något.

  Sen för att snabbt bara beröra de uttjatade föreställningarna att piratpartiet är ett enfrågeparti och att vi på något sätt inte skulle representera våra väljare fullt ut;

  De vet ju både jag och du att inte är sant. Piratpartiet deklarerar redan före valet vad vi kommer stå för vad vill vill uppnå och hur vi vill uppnå de målen. De är närmast unikt när det kommer till ett riksdagsparti att man redan före valet lovar väljarna exakt vad man kommer att göra, och sedan gör det.

  När det kommer till föreställningen att piratpartiet är ett enfrågeparti eller som du så fint uttrycker det ”fildelningsliberala” så tycker jag att du skulle ta och läsa igenom Piratpartiets principprogram och bilda dig en uppfattning om Piratpartiets frågor. Fildelningen är snarare en konsekvens av att Piratpartiet tror på information, kunskap och icke-censur är fundamentala grundstenar för en hälsosam demokrati och ett samhälle som vill fortsätta en god och positiv utveckling.

  PS. Nej PP består inte ”till mesta del av unga vänsterväljare, de är ungefär lika mycket folk som är traditionellt högersympatisörer som vänster, om du kollar på listorna kommer du nog bli förvånad av att se hur mycke högerfolk de är i toppen. Använd fakta till dina påståenden nästa gång. DS

 4. Schkeptiska jag skriver:

  Du verkar ha noll koll på vad representativ demokrati är. Det är helt oviktigt huruvida en liberal eller soccialist representerar utan det som spelar roll är om de som fått förtroende gör det de fått förtoendet för.

  Exempel. Jag är Piratpartist och för mig är alltså PPs frågor de viktigaste. Ska jag då välja en socialist eller en liberal?Eller kanske en borgare? Svaret är givetvis en piratpartist som arbetar för det jag anser vara viktigt. Om fler anser som jag så röstar de som jag och vips så har vi vår representant i det demokratiska systemet.

  Du borde nog ta en kvällskurs i samhällsorientering eller nåt.

  • markuswiechel skriver:

   Jag misstänker att du bryr dig om din representant röstar för t.ex. fastighets- eller förmögenhetsskatt eller emot då de är frågor som kommer att spela en stor roll i ditt liv. Självklart kan du välja representanter som bara bryr sig om fildelnings- och integritetsfrågor men risken är då mycket stor att din representant har helt andra åsikter än dig i andra frågor.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: