Kött i svenska butiker kan ha kommit från plågade djur

I Europeiska Unionen är Sverige det enda land som har en lagstiftning som säger att ett djur måste bedövas innan djuret avlivas. Det är givetvis bara bra att svensk lagstiftning ser till djurens hälsa, men tyvärr räcker det inte till då ett flertal affärer säljer kött från djur som avlivats utan bedövning.

Runt om i Europa slaktas ett stort antal djur helt utan bedövning under rituella omständigheter. Mycket av köttet exporteras till Sverige utan att svenska butiker kan kontrollera huruvida djuret i fråga har plågats eller inte. I Svenska Dagbladet går det bland annat att läsa; ”… ute i Europa har den växande marknaden för halal- och kosherslaktade charkvaror skapat en stor överproduktion av kött från obedövade djur som lidit och känt ångest i ett utdraget dödsförlopp. I flera stora producentländer slaktas nästan alla får och lamm, och upp till var sjätte ko, nu utan bedövning.”

Veterinären Åke Rutegård säger till SvD: ”Obedövad slakt är kvalificerat djurplågeri. Jag vet för jag är en av få svenska veterinärer som jobbat på ett slakteri i Nordafrika som använde metoden” och beskriver sedan hur djur stängs in i något som liknar en torktumlare för att därefter hängas upp och ned på ett mycket plågsamt och mycket onaturligt sätt. Därefter skärs strupen av. En fransk studie pekar på att djuret därefter kan vara vid fullt medvetande i hela fem minuter.

Vidare står det i Svenska Dagbladet att ”franska siffror visar att upp till 80 procent av lammen och 15 procent av korna slaktas utan bedövning. I Belgien uppskattas andelen obedövade får och lamm till 90 procent av veterinärer, och i Irland 50 procent”.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: