Skillnad på folk och folk

Vad skulle hända om jag eller någon annan blev kallad för ”svennedjävel”? Skulle det ens kunna rubriceras som ett brott? Nej, det skulle inte vara ett brott. Vad som borde göra detta uttalande kriminellt är lagen hets mot folkgrupp. Dock inkluderar lagen hets mot folkgrupp inte svenskar, då vi tydligen inte tillhör en folkgrupp.

Nyligen dömdes en kvinna i Umeå för hets mot folkgrupp efter att ha kallat en elev som bråkat med hennes son för ”kurdhora” och ”tattardjävel”. Det är givetvis helt fel att kalla någon sådana fula ord och klanka ned på någons ursprung, men bör inte lagen också inkludera svenskar?

Domen går att läsa här. Jag hittade fallet på Fria Nyheter.

Annonser

9 Responses to Skillnad på folk och folk

 1. **** skriver:

  Nej nej nej nej NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ!
  Herregud Markus när du ska du sluta?

  Är vi en etnisk minoritet, eller en minoritet alls, i vårt eget land? Läs på innan du skriver. Pinsamt!

  • markuswiechel skriver:

   Minoritet eller inte spelar ingen roll. Vi är en folkgrupp, anser jag, men det gör inte svensk lag.
   Skall man få angripa en specifik grupp människor bara för att de inte är en minoritet?

 2. robban skriver:

  nja börjar man resonera i folkgruppstänk så är man ute och cycklar lite. hela konceptet med hets mot folkgrupp är att det i samhället finns ett vi och dom begrepp, dvs de som vurmar mest för de nya svenskarna är defacto de som bromsar omedvetet i sin godhet all form av intregering av de nya svenskarna. så syftet med lagen är felaktig då alla minoritet alltid kommer att vara ”dom”. det enda rätta är narturligtvis att ta bort lagen helt och hållet då den är baserad på en rasbiologiskt grundide, att ställa andra raser och etniciteter utanför den normala rättsnormen i samhället. förövrigt samma tankevurpa som sker med kvoteringar av kvinnor, utlänningar etc på AF och FK och övriga platser i samhällsstrukturen.

 3. Franz skriver:

  Meningen med lagen är att skydda minoriteter – inte att skydda grupper som genom sin majoritet och sitt därigenom tillkommande inflytande kan stävja angrepp själv. Faktum är emellertid att frågan om svenskar kan hetsas mot faktiskt inte är prövad i domstol. Endast förre justitiekanslern har uttalat sig i frågan. Han sade då alls inte att svenskar inte skulle utgöra en folkgrupp, utan att ”syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet” (2003-11-05). Riksdagen har alltså inte uttryckligen bestämt att lagen inte gäller svenskar, utan detta är ett antagande av JK. Problemet med att få frågan prövad är att allmän åklagare sannolikt inte kommer att åtala den som hotar den svenska folkgruppen, och enskilt åtal är inte möjligt. Möjlighet torde ju dock finnas att konstruera det hela som en civilrättslig tvist. Du kan ju kontakta mig (jag är jurist) om du tycker att man ska konstruera någon tvist för att få domstolarna att pröva frågan.

 4. johkarl skriver:

  Ja hets mot folkgrupp borde tas bort helt och hållet. Den fyller ingen annan funktion än att dela upp människor i olika grupper. Då borde störande saker istället gå under ”förargelseväckande beteende” och omfatta alla. Men i ett land som Sverige där alla blir kränka hela tiden så kan det vara klurigt med.

  Knivigt, men hets mot folkgrupp funkar inte.

 5. robban skriver:

  men du Franz, epitetet ”kurdhora” eller ”tattarjävel” är det verkligen hets mot folkgrupp rent juridiskt? förolämpning kan jag förstå men nåt hot mot en minoritetsgrupp kan det ju inte vara. snedvriden praxis i rättssverige är ett otyg och är väl det som först borde städas upp.

 6. Franz skriver:

  robban, domen i fråga gäller mer än bara ”kurdhora” och ”tattardjävel”, vilket kan läsas av den som följer länken Marcus har angivit.

 7. charlie664 skriver:

  Det går tydligen att spotta på en svensk person, smälla till och kalla henne nedsättande tillmälen utan att det straffas… lika inför lagen? Skitsnack!

 8. Per skriver:

  Till Franz mfl:
  Ni har aldrig tänkt på att svenskar är i minoritet i många stadsdelar och kvarter i dagens Sverige?
  Svenskar har där inte större chans än något annat folk ”att värja sig”.

  Fast officiellt är ju alla svenska medborgare svenskar. Hur kan de då tillhöra en annan folkgrupp än den svenska – oavsett hudfärg?
  Myndighetssverige får bli lite tydligare. Lite konsekvens tack!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: