Äntligen erkänner Sverige Turkiets folkmord på armenier

Turkiet begick ett folkmord på armenier år 1915. Av någon märklig anledning har Sverige inte erkänt detta folkmord, förens nu. Det är givetvis mycket glädjande att det nu är gjort, men det tycker tyvärr inte många politiskt korrekta politiker, ett exempel är vår moderata utrikesminister Carl Bildt.

Turkiet ser inte detta som något positivt, och har därför kallat hem sin ambassadör från Sverige och Turkiets premiärminister ställer in framtida besök i Sverige på grund av detta. Turkiet, är det inte bara att erkänna och be om ursäkt istället för att fortsätta tiga om vad som skett och därmed kränka tusentals armenier?

Länkar: SVD, SVD, SVD, GP, GP, SDS, SDS, SDS, SDS, SDS, HD, HD, HD, HD, Dagen, Dagen, Dagen, Dagen, DN, DN, DN, DN, Newsmill, FN

20 Responses to Äntligen erkänner Sverige Turkiets folkmord på armenier

 1. Stellan skriver:

  Det finns ingen anledning att rösta om historiska händelser där alla inblandade är döda. Ska man nu även kräva att Turkiet lämnar ut alla som var med och mördade armenier?

  Ska vi kräva Turkiet att man slår sönder alla gravar där personer som utförde folkmordet ligget begravda? Ska man slå sönder gravarna på samma sätt som man slog sönder muslimska gravar i Armenien?

  Egentligen skulle det vara smartare om Sverige röstade om hur vi ska ställa oss till den etniska rensningen av muslimer som Armenien utförde på 1990-talet inom landet och inom vissa delar av Azerbajdzjan. Personerna som tog besluten och utförde handlingarna är fortfarande i liv.

  • markuswiechel skriver:

   Givetvis skall alla folkmord erkännas, och det är aldrig rätt att begå ett folkmord. Detta beslut var viktigt då det var oerhört många armenier dom mördades och detta erkännande är viktigt för att andra armenier ska förstå att Sverige är ett land som inte tolererar mord.

  • Tarli skriver:

   Du kan säker mycket om historian men du har missat att Azerbajdzjan tillhörde Armenien och den togs tillbaka 1990. Armenierna bad i 13 år att få tillbaka Azerbajdzjan men de vägrade då tvingades armenierna att ta tillbaka den på samma sätt som den togs ifrån oss. (Det har inte med religionen att göra) Armerierna vill att rättvisan ska träda fram och all mark som togs ifrån lämnas tillbaks. Turkiets erkännande på folkmordet kommer att leda till att de förlorar stora delar av landet till Armenien samt skadestånd därför nekar de folkmodet.Ungturkarna mördade enligt Rummel över 1,4 miljoner armenier under åren 1915-18 vilket är nära 70 procent av den armeniska befolkningen inom landets gränser.Se denna länk http://germundandersson.blogspot.com/2010/03/folkmord-pa-armenier-1915.html

 2. Jerker skriver:

  Vi på vänstersidan i politiken konstaterar att det var vänsterpartiet som drev frågan och att högern, inklusive den mer extrema delen som du tillhör med sd, i princip har varit knäpptyst tidigare.

 3. profanum_vulgus skriver:

  Vilka folkmord har Riksdagen erkänt? Det finns ju hundratals i historien.
  Man kanske kunde erkänna de som pågår nu och sedan arbeta sig bakåt istället för att ta ett strandhugg för 95 år sedan.

  Om nu riksdagen ska besluta om historien så kanske man kan börja med att erkänna USA:s folkmord i Irak?

  • markuswiechel skriver:

   Om man drastiskt vill att Sverige starkt säger nej till folkmord kan ett riksdagsbeslut vara mycket nödvändigt. Självklart skall andra folkmord också erkännas.

 4. Ceder skriver:

  Man kanske borde ställa sig flera frågor om varför ställningstagandet tas av Sveriges regering, och just nu och vid denna tidpunkt,

  Det är ju inte okänt att Turkiet har haft en önskan om att ingå fullt ut i EU.
  EU har ställt krav på Turkiet vilka inte har uppfyllts.
  Det här är en slutlig markering för att Turkiet har en hel del jobb att göra innan det ens är aktuellt att ta med en ”stat under halvmånens fana”.
  Med det menas att EU inte vill ha in islamstater i EU.

 5. DickeFix skriver:

  Jag tycker det inte är Sveriges sak att erkänna ett folkmord i Turkiet. Varför håller Sveriges riksdag på att omrösta vad som hände i Turkiets historia??? Har de gått och blivit historieforskare? På vilket sätt hjälper detta någon? Om det fanns några ansvariga kvar för ”folkmordet” skulle man kunna ställt dem inför rätta men så här sent efter ser jag bara negativa konsekvenser av detta beslut. Det hjälper verkligen inte att förbättra relationerna mellan Armenien och Turkiet och skadar EUs relationer med Turkiet, en av få demokratiska muslimska stater och viktig som brygga till mellanöstern.

  Det finns otaliga ouppmärksammade konflikter i närtid som antagligen också kan klassas som folkmord. Men var går gränsen? Hur många döda? Hur långt tillbaka i historien?. Det bör vara en internationell tribunal som bedömer sådana frågor och beivrar det inom några år efter händelsen så att ansvariga får sitt straff så det inte upprepas. Men det är absolut ingen sak för ett parlament i ett avlägset land att rösta om 100 år efteråt.

  • markuswiechel skriver:

   Bättre sent än aldrig. Erkännandet visar att vi sätter oss emot folkmord och inte accepterar vad som hänt. Sedan skulle det vara bra om det erkändes på andra håll också, till exempel i en internationell tribunal.

  • Tarli skriver:

   Ingen vill ha krig nu förtiden, för ingen är vinnare. Därför vill vi Armenier( göra detta på fint sätt) genom att ha stöd från andra länder med röstning om folkmordet. på så sätt pressas turkarna och få de att erkänna folkmordet på ca 1,5 miljon armenier då var detta 70% av befolkningen.
   Dessa siffror motsvarar ca 6,5 milj av sveriges befolkning idag( inte liten siffra va?) jag håller med Markus erkännadet visar att man är emot folkmord och även orättvisan. Jag tycker att alla länder borde vara involverade i sådana frågor för att stoppa detta mönster(krig,folkmord och våld) och lösa konflikterna ja varför inte genom röstning det är väll bättre än kriga. Den som inte bryr sig om historian bryr sig även inte om framtiden.

 6. Roland skriver:

  Halva riksdagen + 1 har erkänt det. Det är inte detsamma som att Sverige har erkänt det. Det finns fler än Carl Bildt som beklagar uttalandet.

 7. Göran Persson skriver:

  jag tror att ni är helt ute o cyklar! vad hade ni i betyg på historia?! armenien tillhörde azerbaijan och kommer att alltid tillhöra dit. varför sover Sverige istf att erkänna folkmordet på Azerier som armenier utförde på 1990. Kolla på bilderna här: bara ett exempel.
  http://www.january20.net/photo.htm

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: