Moderaterna sviker, igen

Det är inte första gången Moderaterna sviker sina väljare. De har historiskt varit ett försvarsvänligt parti men försvaret har under den Moderatledda regeringen kraftigt bantats.

Lika så med rättsväsendet. Moderaterna var så sent som innan valet 2006 ett parti som uttalade sig negativt om de få poliser som fanns på gatorna och om de låga straffen vi har idag i Sverige. Fler poliser finns på gatan, men vad har hänt med straffen? Har Moderaterna höjt dem? Nej, jag skulle snarare tro att de gjort det motsatta. Senaste exemplet är vad som hände 78-årige Inger som blev misshandlad i Landskrona av Ahmad Akileh. Hon dog efter några dagar på sjukhuset, och trots detta får Ahmad endast ett år och tio månaders fängelse. Inte nog med detta misshandlade Ahmad även Ingers man och blir nu frisläppt tills han skall avtjäna straffet. Han beviljas även skydd på grund av att det skulle finnas en hotbild mot honom. Detta är ett skydd som vittnen och brottsoffer endast skulle kunna drömma om. Sorgligt.

Man kan undra vad Justitieminister Beatrice Ask egentligen gör. Hon verkar inte skärpa straffen som många väljare säkerligen förväntade sig. Hon kanske sitter och funderar på om man ska skicka hem rosa kuvert till misstänkta sexköpare istället? Nej, det är tråkigt när Justitieministern och det regeringsbärande partiet sviker sina väljare. Vad som är ännu värre är att det endast finns ett parti som fördömt det låga straffet på Ahmad. Inte helt oväntat är det Sverigedemokraterna. Det enda parti som idag står för en kriminalpolitik där det är brottslingarna som straffas och inte brottsoffren.

Nu är det kanske färdigpratat om hur Moderaterna tidigare har svikit sina väljare. Nu sviker de nämligen väljarna i ytterligare en fråga. Det handlar naturligtvis om Lagen om anställningsskydd (LAS). Inte helt oväntat för många är detta något jag blivit oerhört intresserad av på senare tid. Turordningsreglerna, som är en del av LAS, gör att många ungdomar, invandrare och andra som är nya på arbetsmarknaden får det svårt att komma in och få ett jobb. LAS gynnar dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden, inte dem som behöver nya jobb mest. Inte nog med detta så gör lagen att arbetsmarknaden inte alls är så flexibel som den skulle kunna vara. Detta gör att många som fått ett jobb gärna stannar kvar trots att de kanske inte trivs, bara för att de sitter säkert på anställningen genom LAS. Om man istället tillät fler undantag från turordningsreglerna skull företag kunna anställa de som är mest lämpade för yrket, och de anställda som inte trivs på sin arbetsplats får chansen att söka sig till ett nytt och mer passande jobb. Att Moderaterna som idag kallar sig den ”nya tidens arbetarparti” inte längre vill förändra LAS är ett hån mot alla de företagare och anställda som väntat sig mer flexibilitet och rättvisa genom en förändring av LAS.

Länkar Misshandeln: Aftonbladet, Aftonbladet, Two invandrare, PI, PI, PI, PI, PI, FN, FN

Länkar LAS: SVD, DN, DN, Politikerbloggen

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: