Låga pensioner och våld mot äldre

Sveriges pensionärer, de som byggt upp vårt land och vår välfärd, får idag inte mycket av vare sig staten eller våra medmänniskor.

Pensionerna kommer att sänkas nästa år, och det är inte någon liten sänkning heller, inkomstpensionen kommer att sänkas med hela 4,3 procent. Det innebär att om en pensionär idag får 12 000 kronor i månaden i pension kommer han/hon endast få 11 488 kronor under samma period. Det är en sänkning med 512 kronor i månaden. Lyckligtvis får pensionärerna samtidigt en liten skattesänkning om regeringens förslag går igenom, men den är inte tillräckligt stor för att pensionärerna ska få behålla de pengar som dem får idag. Med den tänkta skattesänkningen skulle en pensionär få 11 845 kronor i månaden, vilket fortfarande innebär 155 kronor mindre än vad han/hon får idag. Det är djupt beklagligt att inget parti i riksdagen tar pensionärers låga inkomster på allvar, och när man ser att det blir ännu värre med tiden är det oerhört viktigt att vi som Sveriges främsta pensionärsvänliga parti jobbar hårt när vi kommit in i riksdagen för att de som byggt vårt land också ska få en värdig ålderdom.

Respekten mot de äldre blir också allt värre. I Göteborg sker det en rånvåg mot äldre personer, och det är troligen bara toppen på ett isberg. Åldersdiskrimineringen ökar också påtagligt. Enligt nya siffror är det nu den näst mest vanliga typen av diskriminering och har alltså passerat bland annat könsdiskriminering. Det är bara etnisk diskriminering som är vanligare.

Lagen om åldersdiskriminering infördes i januari 2009 och innebär att det är förbjudet att särbehandla personer på grund av ålder. Det gäller all särbehandling inom arbetsliv och utbildning och redan förra året, det första året, kom det 175 anmälningar som omfattas av den nya lagen. Första halvåret 2010 fortsätter alla anmälningar att strömma in, hela 123 anmälningar.

Senaste veckan har minst tre äldre människor rånats och så sent som på söndagseftermiddagen blev en 80-årig av med sin plånbok. Två okända kvinnor kom fram till 80-åringen och började prata ett språk som mannen tror var spanska. Efter detta började de ta ur mannens plånbok i hans innerficka. Efter stölden försökte mannen springa efter dem.

I onsdags blev en 90-årig kvinna rånad men kan inte exakt redogöra för polisen hur det gick till då hon har problem med sin syn och hörsel. Det hon kunde redogöra var att det var två kvinnor.

Förra fredagen råkade en äldre man ut för två kvinnor som han tror var 25-30 år gamla. Han blev nedslagen och sedan rånad på sin plånbok. Om mannen fick några fysiska skador är än så länge oklart.

Nedan är ett filmklipp med Jimmie Åkesson om äldres situation i Sverige.

Länkar: GP, GP, DN, SVD, FN

Annonser

2 Responses to Låga pensioner och våld mot äldre

  1. Lars M. Hermansson skriver:

    Kan vara en orsak till SD:s framgångar i den senaste tidens opinionsmätningar.

  2. Mats skriver:

    Mer riktad information till landets alla pensionärer kommer ge ännu mera röster för SD.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: