Vill inte jobba, får socialbidrag

Sveriges Radio har gjort en intervju med en 30 år gammal man som absolut inte vill jobba. Han säger att han endast har jobbat sammanlagt ett år sedan han gick ut gymnasiet. Han lever på 5 000 kronor i månaden som han får i socialbidrag av staten men säger att han egentligen skulle kunna överleva på 3 000 kronor i månaden. Enligt honom finns det inte något som skulle få honom att arbeta.

30-åringen säger att han mår dåligt av att arbeta, och vill leva så som han gör idag. Han säger att han hellre skulle ockupera ett hus och leva på mat från containrar än att leva på lön från ett riktigt jobb. Han får ibland låtsas vara efterbliven för att fortsätta på socialbidrag, och förstör medvetet de jobbintervjuer han tvingas gå till av socialstyrelsen. Allt för att få socialbidrag.

Det man kan fråga sig här är hur han själv ser på samhället. I intervjun säger han bland annat att endast 30-40 procent av alla jobb som finns idag är ”bra jobb”. Med ”bra jobb” menar han inte att de är roliga, utan att de är nödvändiga. I mina ögon är vissa jobb mer nödvändiga än andra, men alla jobb har ett syfte. Alla jobb bidrar till någon, några eller någonting.

Varifrån tror 30-åringen att de pengar han lever på kommer ifrån? Jag tror inte att han är dum. Han förstår nog att de pengar han hovar in kommer från skattebetalare som jobbar, så hur han med gott samvete kan acceptera pengarna är märkligt. Än värre, att han under nästan hela sitt vuxna liv gjort det med ett gott samvete är otroligt konstigt.

Frågan är, vad ska man göra åt det här? Den här mannen är knappast ensam om sitt sätt att leva. Det är ett problem som måste lösas.

Länk: Sveriges Radio

Annonser

6 Responses to Vill inte jobba, får socialbidrag

 1. G. skriver:

  Ett problem är förstås det moderna samhällets ekonomiska struktur, att som en del av dess egen funktion bevara ett lägre samhällsskikt för att behålla den ekonomiska strukturens balans; det vill säga att undvika omstörtande faktorer som inflation osv. Resultatet, om samhällets alla medborgare skulle ha en högre inkomst, blir inflation. Pengarnas värde sjunker och priset på ett mjölkpaket skulle snart gå i taket. När det kommer en ekonom, tillräckligt innovativ för att lösa denna gåta, så skulle nog flertalet, om än inte alla, socialbidragstagare och låginkomsttagare finna inspiration till personlig arbetsutveckling. Men så länge vissa heltidsinkomster ligger på ungefärlig nivå som ett socialbidrag så är valet mellan arbete och fritid dessvärre inte helt svårförståeligt.

 2. Jakob Ekström skriver:

  Den här mannen är KNAPPAST ensam om sitt sätt att leva.

  Det är en konstig generalisering, och vad grundar du den på?

 3. Klas skriver:

  ”Frågan är, vad ska man göra åt det här? Den här mannen är knappast ensam om sitt sätt att leva. Det är ett problem som måste lösas.”

  Du kan ju börja med Kungen, Sveriges dyraste socialbidragstagare. Sen kan vi beta av alla kapitalister som lever på andras arbete ut i världen.

  • markuswiechel skriver:

   Kungen är snarare Sveriges bästa varumärke, som drar in otroliga summor pengar till Sverige varje dag. Det är en sann investering för att marknadsföra Sverige och locka hit turister.

 4. Mandar skriver:

  Varför skulle inte den 30åriga mannen få leva som han vill?Jag är själv konstnär och lever på socialen då jag inte anser att jag skulle passa in på ett valigt arbete i samhället. Jag är själv 33 år och skäms inte.

  • markuswiechel skriver:

   Han lever på andras arbete. Han får pengar som han inte förtjänar. Om inte du försöker få ett jobb men kan arbeta är det lika fel av dig att ta andras pengar.

   Hade jag möjligheten skulle inte jag betala en krona mer i skatt när folk lever så här. Jag vill ha de pengar jag tjänat in för mig själv.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: