Svenska, ett måste inom sjukvården

Egentligen bör svenska vara ett måste inom alla områden, men inom sjukvården kan det handla om liv och död, då måste PK-folket och multikultiförespråkarna ge sig. I Värmland hände det som absolut inte fick hända, en 66-årig man dog på grund av att läkaren inte förstod svenska särskilt bra.

Patienten hade sökt hjälp på vårdcentralen två gånger några dagar innan han avled, men läkarens språkliga brister gjorde att han inte fick den hjälp han behövde för att klara sig. Enligt Aftonbladet missade läkaren helt och hållet att 66-åringen kunde ha hjärtproblem så varken EKG eller blodprov togs på patienten.

Utländska läkare kan vara hur duktiga som helst, men förstår de inte svenska är deras kompetens mer eller mindre irrelevant. Tyvärr har en situation som denna, att vårdcentraler och sjukhus tvingats ta in utländska läkare eftersom det finns brist på svenska sådana, uppstått. Trots att läkarprogrammen i Sverige är fulla, utbildas inte tillräckligt många läkare. Köerna gör dessutom att endast de studenter med toppbetyg får en chans att lottas in på en utbildning.

Dagens situation är orimlig av flera skäl. Bland annat är vikten av goda kunskaper i svenska djupt underskattat inom de flesta yrkesområden, inte minst när det handlar om de områden där kommunikation krävs för att rädda liv. Det är dessutom fel då det finns ett stort intresse från gymnasieelever som vill söka in på medicinska program, men inte har den möjligheten då det saknas högskoleplatser. Detta innebär att många söker sig utomlands, vilket kan ses som orättvist mot de länder som erbjuder utbildningen. Vad som också är ett problem är att vi aldrig vet om de utländska utbildningarna är anpassade efter svenska förhållanden.

Länkar: VF, VF

2 Responses to Svenska, ett måste inom sjukvården

  1. Cavatus skriver:

    Därför kan det aldrig klassificeras som rasitiskt eller främlingsfientligt att begära tolkhjälp om man anvisas en läkare med bristande språkkunskaper. Varför har invandrare rätt till det och inte omvänt? I takt med det ökade antalet invandrare på olika myndighetsområden borde tolkhjälp vara en rättighet för båda parter.

  2. Ingvar Våxmo skriver:

    Problemet bottnar i att läkarkåren och deras fackförening tydligen kan bestämma över hur många som får utbildas till läkare i Sverige varje år. Av protektionistiska skäl och för att kunna hålla uppe läkarlönerna hålls den andelen alldeles för låg. Duktiga studenter i Sverige borde förstås kunna få utbilda sig till läkare, även om något betyg inte är det allra högsta. Ett personlighetstest kunde gärna få vara med i urvalet, anser jag.

    Med fler svenska läkare som sökande till tjänster skulle sjukvårdsanstalterna kunna sortera bort utländska läkare tills de har hunnit lära sig vårt svenska språk ordentligt.

    Ingvar Våxmo, fullmäktigeledamot i Östergötlands Landstings och Norrköping

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: