Kommunfullmäktige igår

I förra inlägget tog jag upp en av de två intressanta politiska händelserna de senaste dagarna och nu är det dags för det andra, kommunfullmäktige i måndags. Det var första gången jag och mina partikollegor i fullmäktige varit med om en bokslutsdebatt vilket var riktigt intressant. Det var dessutom första gången det hettade till lite extra mot oss eftersom vi skulle debattera om Norrköping skulle bli ett förvaltningsområde för det finska språket eller inte.

Redan innan debatten jag nämnde ovan tog både jag och fullmäktigeledamoten Ingvar Våxmo (SD) upp att det kan finnas en viss problematik kring spårvagnstrafiken i Norrköping samt att det kanske är lite förhastat att bygga ut spårvägen innan vi vet exakt vad konsekvenserna är. Särskilt en spårväg till Söderköping tycker vi låter väldigt märkligt av flera skäl. Det kommer dock säkerligen en till debatt kring detta i framtiden så jag kommer inte att gå in på något om det just nu. Vår fullmäktigeersättare Cornelia Dahlberg hade också premiär i talarstolen då hon talade om den bristande respekten mot våra äldre och om byråkratin vi tvingas anpassa oss till.

Debatten om att göra Norrköping till ett förvaltningsområde för det finska språket var rätt speciell. Speciell av den anledningen att samtliga partier och ledamöter tog ställning emot oss och passade på att måla upp en bild av hur bra allt med mångkultur är. Jag var tydlig med att vi Sverigedemokrater värderar ett Sverige där alla känner en stark gemenskap till varandra och därmed har en gemensam identitet. Har man flyttat till Sverige ska man också lära sig svenska och anpassa sig till vårt samhälle.

Även om vi får statsbidrag för att göra Norrköping till ett förvaltningsområde för det finska språket kan detta kosta Norrköpings kommun avsevärt stora summor pengar då det troligtvis kommer behöva anställas finskspråkig personal. Att församlingens ledamöter tillhörande 7-klövern enhälligt röstade för förslaget innan de sett några siffror på vad det kan kosta kan nog bara anses oansvarigt.

Något de övriga partiernas företrädare aldrig tycktes förstå var att vi Sverigedemokrater inte ser något negativt med att man kan tala fler språk än svenska. Frågan handlar dock om vilken service som ska erbjudas våra kommuninvånare. Ska vårt land och vår kommun behöva anpassa sig till dem som bor här men inte behärskar svenska?

Hur många språk ska användas i den framtida svenska välfärden? För oss är svaret givet: Ett språk och det är svenska. Finns det ett behov av t.ex. äldreboenden där personalen talar exempelvis finska kanske det är läge för en privat aktör att satsa på det, men absolut inte kommunen.

Norrköpings tidningar var snabba med att skriva om just denna debatt. Deras artikel går att läsa här.

Under fullmäktigesammanträdet anmäldes även tre nya motioner. De kan som vanligt läsas här.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: