Förtal

Få kan ha missat de rubriker kring mig och diverse olika förtalsmål det senaste året. Även om jag tidigare kommenterat enskilda mål tänkte jag här och nu, en gång för alla, klargöra vad de fyra olika målen rör sig om, som jag snarare ser som ett fult spel av mina politiska motståndare.

Mål 1: En aktiv kommunist från Malmö stämde mig i början av 2009 för att jag skrivit att han förmodligen deltog i en våldsam attack mot Sverigedemokrater som hade ett utbildningsmöte i Eslöv år 2006. Jag skrev alltså inte att han deltog, då jag inte med säkerhet visste om han deltog eller inte, utan var noga med att skriva att jag endast trodde att han var där. Jag tyckte mig ha flera skäl till mina misstankar, men det ignorerades av hovrätten.

I detta mål dömdes jag först i en tredskodom eftersom jag inte inkommit med ett svaromål i tid. Skälet till att svaromålet inte kom in i tid var att jag vid tidpunkten befann mig utomlands, varpå jag senare skrev till tingsrätten för att få en ny chans att försvara mig. Detta beviljades, och jag friades tillslut av tingsrätten. Kommunisten överklagade sedan till  hovrätten, som tyvärr dömde mig för förtal. Detta är ännu inte överklagat än, men jag överväger att göra det.

Mina misstankar och slutsatser: Skulle exempelvis en Socialdemokrat felaktigt ha skrivit att jag förmodligen var en rasist, eller att jag förmodligen hade attackerat ett möte arrangerat av Socialdemokraterna, hade han/hon antagligen friats från förtal, trots att han/hon använt sig av samma ordval. Att jag och mina partivänner flera gånger blivit anklagade för främlingsfientlighet eller rasism anses vara okej i dagens Sverige, men inte om jag som Sverigedemokrat uttrycker misstankar om våra politiska motståndare.

Mål 2: En för mig tidigare helt okänd Socialdemokratisk politiker stämde mig för en kommentar till en av mina texter som en okänd läsare av min blogg hade skrivit. Han ansåg att jag var ansvarig för kommentaren trots att jag: 1. Inte har skrivit kommentaren 2. Inte har godkänt kommentaren 3. Tog bort kommentaren så fort jag sett den.

Min blogg är oftast förhandsmodererad, d.v.s. så granskas de flesta kommentarer som skrivs innan publicering. Förhandsgranskningen har dock vid vissa tillfällen varit avstängd och då har jag inte kunnat kontrollera de kommentarer som kommit in. Förutom detta hade andra personer tidigare tillgång till mina inloggningsuppgifter i syfte att just granska kommentarer och rätta eventuella stavfel i mina texter. Kommentaren i fråga accepterades aldrig av mig, och jag håller med om att den innehöll förtal, vilket också är skälet till att jag tog bort den så fort jag såg den. Efter att ha sett statistik på antalet besök till bloggen under tiden kommentaren fanns uppe så kan ytterst få personer ens ha sett den. Trots att jag gjort allt i min makt för att förhindra förtal dömdes jag av tingsrätten för förtal. Givetvis anser jag att det var en felaktig dom, så jag överklagade men förlorade tyvärr i hovrätten. Eftersom detta är ett unikt fall i Sverige och det kan bli ett vägledande mål i framtiden har jag överklagat detta till högsta domstolen.

Mina slutsatser: Ingen vet om det till och med är den som stämt mig som skrivit kommentaren eller om det är en annan läsare. Om inte högsta domstolen väljer att ta upp detta mål och ändra hovrättens beslut om att fastställa tingsrättens dom innebär det i praktiken att mer eller mindre alla bloggar eller öppna forum måste använda sig av förhandsgranskning i framtiden för att blogginnehavarna eller forumadministratörerna inte ska riskera att dömas för förtal. Det innebär också i praktiken att bloggar i framtiden inte får ha flera skribenter. I slutändan är dessa domar ett hot mot ett fritt internet och en fri debatt. Socialister är dock inte kända för att vara vänner av frihet.

Mål 3: En tidigare Sverigedemokrat som nu är Socialdemokrat stämde mig för ett blogginlägg jag skrev om honom. Bakgrunden till blogginlägget var att han felaktigt påstått att jag tittat ned på en svart man på min profilbild på Facebook. På bilden ler jag och min bästa amerikanska vän, som är afrikan, rakt in i kameran. En tydligare vänskapsbild är svår att hitta, varpå jag och min vän som fick höra detta givetvis blev rasande. Detta resulterade i att jag gjorde något dumt och skrev sedan inlägget som innehöll felaktiga uppgifter om Socialdemokraten. Uppgifterna hade jag hittat på internetforumet flashback och efter att ha lugnat ned mig själv tog jag mitt förnuft till fånga och raderade felaktigheterna bara efter några minuter.

Även denna gång kollade jag statistiken för bloggens läsare vid jämförbara tillfällen. Statistiken pekade på att det säkerligen inte var någon som hann läsa texten, vilket också skulle förvånat mig avsevärt då texten legat uppe så pass kort tid. Tingsrätten ansåg, precis som jag, att texten innehöll förtal men jag dömdes inte då Socialdemokraten ”öppnat sig för angrepp på sin egen ära” genom att felaktigt påstå att jag sett ned på en svart man. Att texten inte heller spridits verkar också ha spelat en roll. Socialdemokraten överklagade beslutet till hovrätten som fastställde tingsrättens friande dom. Högsta domstolen valde att inte ta upp målet, varpå tingsrättens friande dom står fast.

Mål 4: En högt uppsatt vänsterpartist stämde mig efter en text jag skrivit om att hon tidigare anhållits i tre dygn. Den information jag fått om fallet i fråga fick jag från internettidningen Newzglobe som beskrivit en tragisk händelse i Göteborg. Exakt vad målet handlade om minns jag inte längre då jag efter en friande dom från tingsrätten slapp bry mig mer om fallet.

Slutsatser: De som sätter sig in i varje enskilt fall mot mig och andra Sverigedemokrater förstår snabbt att det hela är ett fult spel som spelas av våra politiska motståndare. Alla fyra som stämt mig har använt sig av samma ombud, en (tidigare?) kommunist från Linköping, och jag känner inte till något fall mot Sverigedemokrater där denne man inte har varit med som ombud. Om dessa personer verkligen hade känt sig kränkta av olika inlägg, varför kontaktade dem då inte mig så att jag kunde ta bort dem? I mina ögon är dessa personer rättshaverister.

Hela den här historien bevisar hur det svenska rättssystemet har havererat och det visar tydligt att det i Sverige tyvärr är skillnad på folk och folk.

Några vänsterpolitiker i Norrköping verkar se dessa (politiska) domar som något hemskt. Okej, jag är nu (felaktigt) dömd, vilket givetvis inte är bra, men snälla, ta en titt på vad det handlar om! Deras prat om hur hemsk jag måste vara på grund av dessa domar är rätt pinsamt. Kanske Linda Snecker (V) själv skulle tänka om med tanke på att hon själv skrivit att jag blivit stämd ”ungefär” fem gånger istället för fyra (det är något liknande jag själv dömts för)? Eller varför inte sossebloggaren Ola från Helsingborg som inte bara har missat viktiga delar av fallet om mig som han ironiskt nog beskriver, han skulle säkerligen också dömas för förtal om jag stämde honom eftersom han mer eller mindre kallar mig för fascist i ett blogginlägg.

Skillnaden mellan mig och dessa vänsterpolitiker som stämt mig verkar vara att jag inte stämmer dem så fort de skrivit något som jag anser vara felaktigt eller som jag tycker är något som smutskastar mig. Faktum är att om jag skulle ha stämt alla som jag haft skäl till att stämma skulle jag troligtvis haft en rätt stor summa pengar just nu. Alla fyra som stämt mig har begärt 5 000 kronor i skadestånd, en annons betald samt rättegångskostnader betalt. Det slutar alltså med att de bråkar om ca 6 000 kronor vardera.

Totalt sett kan man undra vad dessa rättegångar har kostat samhället. Hur många miljoner kastas bort på sådan här trams egentligen? Jag tror inte att det är en slump att dessa personer sympatiserar med partier på vänsterkanten så som de slösar skattebetalarnas pengar.

One Response to Förtal

  1. […] detta lyckats bli fälld, möjligen ett flertal gånger, för förtal på grund av inlägg på sin blogg, så helt utan ”bra” anlag är han inte. Men den städade yttre looken och […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: