Allianspolitiker, ta ställning!

Jag har reagerat kraftigt över allt tjafs kring att vi skulle plagiera andras motioner och driva andra partiers politik mm… Jag har även reagerat på att det anses hemskt av andra partier att stödja våra förslag. Fredrik Bergqvist som är oppositionsråd för Moderaterna skrev ett inlägg på sin NT-blogg som jag skulle vilja kommentera här.

I inlägget skyller Bergqvist ifrån sig anklagelserna om att Moderaterna eller alliansen i Norrköping skulle förhandla med oss. Han har helt rätt, tyvärr förhandlar inte alliansen eller majoriteten med oss. Dock har det hänt att allianspartierna har stöttat några av mina motioner, om än färre än vad de borde med tanke på vad deras syfte är, att representera sina väljare. De har dock gjort ett bättre jobb än majoriteten som gått emot varje förslag, trots att det bör finnas ett brett stöd för flera förslag även bland deras väljare.

Bergqvist och flera av hans vänner från alliansen fortsätter att påstå att vi skulle plagiera deras förslag. Det är ett rent påhitt. Ett exempel som Bergqvist använder är en motion som vi lämnade in om att införa en äldreombudsman i kommunen, ett förslag som är mycket vanligt för Sverigedemokrater att lägga och som är väl förankrat i vårt kommunpolitiska dokument. För att Folkpartiet också velat införa en äldreombudsman för många år sedan skulle vi alltså enligt alliansen ha plagierat dem. Precis som jag skrev till Bergqvist så kan allianspolitikerna då glömma att lägga t.ex. motionen om att införa en parboendegaranti, som vi varit först med. Jag gick knappast upp i talarstolen för ett år sedan när detta diskuterades och anklagade Kristdemokraterna som lagt denna motion för plagiat eller för att stjäla vår politik. Istället välkomnar jag förslaget.

Alla motioner vi har lagt är skrivna av mig, och i vissa fall har några av mina partivänner i Norrköping hjälpt till. I en kommentar passade jag på att fråga varför det är så farligt att söka stöd hos oss gällande t.ex. förbättrade vilkor för pensionärer eller varför inte förbättrade möjligheter för kommunens småföretagare. Svaret var att det bara var ett faktum att de inte söker stöd eller förhandlar med oss och att om de söker stöd utanför alliansen så pratar de med vänstermajoriteten.

Alliansen har en betydligt större chans att få igenom sin företagarpolitik om de söker stöd hos oss än om de pratar med vänsterpartierna som står långt ifrån både dem och oss i den frågan. Det är pinsamt att alliansen (och de rödgröna) ska vara så envisa med att inte söka stöd hos oss i frågor där vi kan komma fram till gemensamma lösningar.

Det är dags för alliansen att ta ställning. Ska ni göra vad ni kan för att bedriva er egen politik framåt eller ska ni svika era väljare för att inte prata med oss?

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: