Landsdagarna 2011

Det var ett tag sedan, men bättre sent än aldrig. Här kommer i alla fall den utlovade texten om landsdagarna som bar av stapeln helgen den 25-27 november i Göteborg.

Fredagen den 25 november började resan från Norrköping klockan 7.00. Vi var sju östgötska representanter som hade den äran att få åka med till denna kongress som endast sker vart annat år. Det var incheckning på hotellet när vi kom fram vid 10.30 innan vi kunde bege oss till kongressen och påbörja landsdagarnas öppnande som började med ett tal av SD Göteborgs distriktsordförande Mikael Jansson, som även är riksdagsledamot och tidigare partiledare för Sverigedemokraterna. Efter detta förklarades landsdagarna öppnat av partiordförande Jimmie Åkesson för att senare under dagen fortsätta med val av en ny partistyrelse, valberedning samt nya revisorer för partiet. Detta kom att innebära något stort för både mig och min partivän Johan Karlsson från Linköping eftersom jag blev invald i partistyrelsen som suppleant och Johan invald som en av landets sju valberedare. Vi är idag de enda Sverigedemokraterna från Östergötland som är funktionärer på riksnivå. Under kvällen samlades vi i olika grupper för att diskutera olika områden samt ställa frågor till personer i partiet som hade särskild kompetens inom det aktuella området.

Lördagen började med en tidig hotellfrukost för att strax, vid 8.00, gå över till mötesförhandlingar. Vi antog nya partistadgar men det mest  intressanta under dagen var givetvis antagandet av det nya principprogrammet som lyfter upp socialkonservatismen som partiets primära ideologi. Talarlistan för detta, som troligtvis var det ämne som gav mest uppmärksamhet i media, var mycket lång och det var en ganska bra jämvikt mellan de talare som var för respektive dem som var emot, dock visade det sig när votering begärdes att cirka 82 procent av ombuden stödde det nya programmet. Jag höll själv ett anförande om varför det nya principprogrammet var bra och att Mattias Karlsson, som är huvudförfattare till programmet, varit lyhörd under remissrundan och låtit alla komma till tals. Søren Espersen från Dansk Folkeparti höll ett anförande på svenska som en hälsning från sitt parti och Carina Herrstedt som är ordförande för SD Kvinnor hade en hälsning från kvinnoförbundet. Senare under dagen höll Jimmie Åkesson ett anförande som kan ses här. Fyra nya inriktningsprogram antogs och flera motioner han tas upp för debatt innan mötet ajournerades till söndagen. Under kvällen hölls den stora landsdagarsmiddagen för alla deltagare, som var mycket trevlig.

Söndagen var landsdagarnas sista dag och handlade främst om att behandla de motioner som var kvar att behandla. Under dagen höll både partisekreterare Björn Söder och Gustav Kasselstrand, som är ungdomsförbundets ordförande, varsitt anförande. Ni kan se Björn Söders anförande här och Gustav Kasselstrands anförande här.

Sverigedemokraterna hade en liverapportering från landsdagarna som kan läsas här.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: