Svar till Linda Snecker (V) om bostadssituationen i Norrköping

Linda Snecker (V) skriver den 31/1 en debattartikel i NT om att alla ska ha råd att bo i Norrköping. Jag har förjäves försökt få in ett svar, men i likhet med övriga debattartiklar vill de inte ta in något. Därför skriver jag här.

Vi Sverigedemokrater håller med Linda om att alla ska ha råd att bo i Norrköping. Vi anser att det behövs betydligt fler bostäder, och att det finns ett brett utbud av olika sorters bostäder, såväl billiga som dyra.

Föga förvånande är att Sneckers artikel verkar grunda sig på att förvara Vänsterpartiets agerande när en bred majoritet i kommunfullmäktige röstade för bygget av 35 lägenheter i Strömparken till en kostnad av ca 150 miljoner kronor. Vem som helst förstår att det inte är vänsterpolitik att bygga ett fåtal extremt dyra lägenheter i ett av kommunens få centrala grönområden.

Norrköping har potential och plats för många bostäder i attraktiva områden. I anknytning till hamnen eller stadsdelarna Butängen och Saltängen skulle säkerligen flertalet aktörer vara intresserade av att bygga bostäder. Faktum är dock att det byggs för lite i kommunen, och det främsta skälet tycks vara att det inte lönar sig. Det är inget konstigt med det, men vad är det då övriga politiker, inte minst de styrande politikerna inom S, V och MP väntar sig när de föreslår en höjning av bygglovstaxan med 20%? På vilket sätt kan det överhuvudtaget öka bostadsbyggandet i kommunen?

Som enda parti röstade Sverigedemokraterna emot höjningen, och även i framtiden kommer vi att arbeta för att sänka kostnaderna för såväl nybyggnation i kommunen som för småföretagare. Vem som helst borde förstå att det inte byggs fler bostäder om inte de ekonomiska förutsättningarna gör att det lönar sig, precis som att företag inte växer om det är för dyrt för att växa. Att utmana byggherrarna, som Linda Snecker föreslår, hjälper inte. Precis som oss andra är det deras levebröd det handlar om och de kommer inte att bygga om det är en dålig affär.

Byggakuten som nyligen röstades igenom innebär inte heller några förbättringar. Med mer byråkrati kommer ledande politiker att grumla över varför det inte byggs och ändå komma fram till samma svar – det är för dyrt. Vad gör de åt problemet? Ingenting.

Linda Snecker skriver att politik är att vilja och att utmana. Hon säger sig vilja uppmana Norrköping att göra båda de sakerna. Vi Sverigedemokrater håller med. Men för att lyckas kan man inte bara se på. Man måste även se till att förutsättningarna finns.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: