Motion 2 – Avskaffad avgift för trygghetslarm

Politiska motståndare hävdar ofta att vi skulle vara ett enfrågeparti. I vissa fall påstår dem att vi inte gör något i kommunfullmäktige eller att vi inte är seriösa. Dessa personer kan inte ha mer fel. Som ett led i att visa vad vi gjort sedan valet 2010 avser jag publicera en motion om dagen som lämnats in i Norrköping. Detta är nummer 2 (anmäld 11-02-28).

Avskaffad avgift för trygghetslarm

För närvarande betalar brukarna av trygghetslarm en avgift på 300 kronor i månaden. Kostnaden landar alltså på 3600 kronor per år. För en normalinkomsttagare går det kanske bra att betala en sådan summa, men för en fattigpensionär är detta väldigt mycket pengar.

Idag finns det en behovsprövning av dem som ansöker om att få ett trygghetslarm. Det tycker vi är bra, och behovsprövningen bör finnas kvar. Vid ett avskaffande av avgiften kommer antalet ansökningar om trygghetslarm troligtvis att öka något, men då behovsprövningen kvarstår kommer andelen beviljade ansökningar ändå vara måttlig. Därmed kan det sammanlagda antalet trygghetslarm motsvara det verkliga behovet i kommunen.

I Östergötland kommer Norrköpings kommun på en skamlig andra plats, efter Finspång, som toppar listan på hur hög månadskostnad det är på trygghetslarmen.

Larmkostnad per månad i Östgötska kommuner:

Linköping: 150 kr
Kinda: 150 kr
Mjölby: 169 kr
Åtvidaberg: 175 kr
Vadstena: 175 kr
Ydre: 200 kr
Motala: 200 kr
Ödeshög: 208 kr
Söderköping: 274 kr
Valdemarsvik: 300 kr
Boxholm: 300 kr
Norrköping: 300 kr
Finspång: 350 kr

Det är inte rimligt att Norrköping med så många invånare idag har bland Östergötlands dyraste månadskostnader för trygghetslarm. De fattigpensionärer som tvingas skaffa trygghetslarm ska inte behöva betala en sådan hög kostnad som de idag tvingas betala. Det ska inte vara ett straff att bli gammal.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi:

Att månadskostnaden för trygghetslarm i Norrköpings kommun ska avskaffas.

Markus Wiechel (SD)

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: