Motion 31 – Enkätsida

Politiska motståndare hävdar ofta att vi skulle vara ett enfrågeparti. I vissa fall påstår dem att vi inte gör något i kommunfullmäktige eller att vi inte är seriösa. Dessa personer kan inte ha mer fel. Som ett led i att visa vad vi gjort sedan valet 2010 avser jag publicera en motion om dagen som lämnats in i Norrköping. Detta är nummer 31 (anmäld 12-04-23).

Inför en enkätsida på Norrköping kommuns hemsida

Vare sig man är nyinflyttad eller har bott länge i Norrköping kan det vara svårt att veta var man hittar den bästa och mest prisvärda privata serviceinrättningen, som en restaurang eller en frisörsalong. Ofta väljer man stället som finns i närheten.

Om kommunen erbjuder mer information kring dessa skulle det underlätta för både kommuninvånare och turister att hitta de bästa ställena. Samtidigt får olika aktörer inom servicesektorn, privata eller kommunala, tävla med varandra om att vara de bästa.

Kommunen bör erbjuda en enkätsida på sin hemsida, där kommuninvånare betygsätter exempelvis restauranger, pizzerior, frisörsalonger eller andra privata inrättningar. Även så offentliga inrättningar som äldreboenden, vårdcentraler med mera.

Innan lanseringen av enkätsidan bör kommunen presentera den nya satsningen på hemsidan, så att personer inom olika branscher har en möjlighet att registrera sitt deltagande. Privatpersoner får då nominera sina favoritställen, som kan betygsättas av andra kommuninvånare.

Enkäten får besvaras av personer som är minst 18 år gamla och folkbokförda i Norrköpings kommun. Man loggar in på sidan med sitt personnummer och får sedan en egen sida där man under ett års tid kan ändra sina betyg för olika aktörer inom respektive områden.

Enkäten kan ha en femskalig betygssättning, där fem är bästa betyg och ett är sämsta betyg. Frågor för exempelvis olika restauranger kan handla om: väntetid för maten, bemötande, prisvärdhet, miljömedvetande och smak. I slutet av året summeras poängen för dem som deltar i tävlingen och vinnarna inom varje bransch kan stoltsera genom att uppmärksammas på hemsidan samt genom ett diplom från kommunen.

Lika som att privata aktörer inom olika branscher får stoltsera med sin snabba service, sina priser eller sin kvalitet bör kommunen även ha en sida där kommunala verksamheter så som äldreomsorgen betygsätts.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi kommunfullmäktige besluta:

Att enkätsida på kommunens hemsida ska lanseras, där kommuninvånare får möjlighet att betygsätta privata aktörer inom olika branscher.

Att enkätsidan också ger möjlighet att betygsätta olika kommunala verksamheter.

Att de bäst rekommenderade aktörerna årligen uppmärksammas av Norrköpings kommun och får ett diplom.

Markus Wiechel (SD)

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: