Motion 48 – Insamling av elektronik för bistånd

Som ett led i att visa vad vi Sverigedemokrater gjort i kommunfullmäktige i Norrköping sedan valet 2010 avser jag successivt publicera våra motioner här. Detta är nummer 48 (anmäld 12-12-17).

Årlig insamling av elektronik för bistånd

Idag använder vi inte våra elektriska hjälpmedel i vardagen särskilt länge. En dator byts ofta ut efter endast två års användning, trots att den fungerar bra. Det är inte helt ovanligt att mobiltelefoner byts ut redan efter ett år för att användaren vill ha en nyare telefon som är mer trendig.

Den gamla elektroniken slängs om man inte i bästa fall lägger den i förrådet. Både inom Norrköping kommuns verksamheter och bland kommuninvånarna finns det givetvis mycket elektronik som kastas, vilket är ett enormt slöseri.

Det finns flera ideella organisationer som förmedlar begagnad elektronik till fattigare länder som bistånd. Istället för att väl fungerande elektronik slängs eller ligger och dammar i ett förråd kan kommunen och dess medborgare hjälpa till att förbättra situationen för många människor i olika utvecklingsländer.

En dator eller mobiltelefon som här anses vara gammal eller inte tillräckligt modern kan vara jättebra att ha på ett sjukhus eller i en skola i ett fattigt land.

Med anledning av ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta:

Att Norrköpings kommun årligen anordnar en dag för att samla in gammal elektronik för bistånd till utvecklingsländer.

Att Norrköpings kommun utreder möjligheten till att årligen bidra med gammal elektronik från kommunens verksamheter för förmedling till tredje världen.

Markus Wiechel (SD)

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: