Debattartikel publicerad i Folkbladet

Idag har Folkbladet publicerat en debattartikel av undertecknad. Den går att läsa här, men publicerar även texten nedan: 

Upp ur sandlådan Stjernkvist!

Vart fjärde år går Norrköpingsborna, precis som alla andra svenskar, till valurnorna för att lägga sin röst på det parti de anser ska styra kommunen under kommande mandatperiod. Efter att rösterna är färdigräknade är det majoriteten som bestämmer, särskilt i Norrköping. De flesta beslut som tas i det offentliga rummet, kommunfullmäktige, har redan beslutats i de kommunala nämnderna och i kommunstyrelsen. Trots stora protester tycks kommunens ledande politiker strunta i vad kommuninvånare tycker i avgörande frågor så som bygget i Strömparken, den tänkta bebyggelsen på Lindö eller det omdebatterade moskébygget vid idrottsparken, för att ta några exempel.

Som en frisk fläkt i Norrköpingspolitiken har Sverigedemokraterna fått mandat av väljarna att försöka skapa en förändring. Vi har som parti arbetat för att förändra den ganska tråkiga och idélösa politik som bedrivits.

Ett av de viktigaste skälen till att ledande kommunpolitiker har misslyckats med sin politik är bristen på en sund demokrati. Norrköping ligger långt efter jämförbara kommuner, vilket riskerar förvärra ett växande politikerförakt. I flera kommuner finns en möjlighet för kommuninvånare att komma med egna förslag genom så kallade e-petitioner. Genom dessa kan förslagen automatiskt hamna i berörd nämnd om tillräckligt många invånare står bakom. I flera kommuner har kommuninvånarna även rätt till insyn i kommunstyrelsens arbete. I andra har samtliga invalda partier rätt till likvärdig insyn – men inte i Norrköping. Här krävs förändring. Här får inte ens politiker som lagt egna förslag möjligheten att försvara eller förklara förslagen under beredningen. Tydliga förslag om att förbättra den kommunala demokratin läggs hela tiden fram av Sverigedemokraterna, men röstas gång på gång ned av såväl alliansens som de rödgrönas företrädare.

Sedan valet 2010 har vi lagt överlägset flest motioner i kommunfullmäktige. En mycket stor del av våra förslag handlar om att just stärka den kommunala demokratin. Såväl alliansen som den styrande koalitionen borde lära sig att även Sverigedemokraterna är en del av oppositionen, och att vi efter valet troligtvis inte bara är tredje störst, utan även tungan på vågen mellan de traditionella blocken.

Det är dags att Lars Stjernkvist (S), Fredrik Bergqvist (M) och andra ledande politiker lämnar sandlådan för att istället prata med oss. När en politisk grundpelare som den om en utvecklad demokrati ignoreras, kan man fråga sig varför ingen tycks bry sig. Det verkar vara mycket enklare för de gamla trötta partierna att titta bort.

Markus Wiechel (SD), kommunfullmäktige- och riksdagsledamot

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: