Slutreplik publicerad i Folkbladet

Idag har Folkbladet publicerat en slutreplik mot Lars Stjernkvist av undertecknad eftersom han kom med ett svar på min tidigare debattartikel. Min slutreplik går att läsa här, men publicerar även texten nedan:  

Visst pratar Stjernkvist med oss men…

Nej Lars Stjernkvist, vi är inte ute efter någon martyrroll. Vi vill ha inflytande och vi har inflytande oavsett hur lite Socialdemokraterna eller något annat parti vill det. Problemet är när majoriteten och i vissa fall även övriga oppositionen ger skäl till oss att klaga på deras demokratisyn. När vi nekas något så enkelt som likvärdig insyn i kommunens arbete eller när enkla förslag som att låta de som lägger ett förslag försvara förslaget under beredningen röstas ned, ja då har vi ett stort problem.

Trots detta har vi lagt motioner som sedan blivit verklighet, och då pratar jag inte om sådant som redan påbörjats. Jag talar om förslag som att inrätta en handlingsplan mot hot och våld mot förtroendevalda eller införskaffa läsplattor till fullmäktige för att minska pappershanteringen. Den sistnämnda hade påbörjats som försök i en nämnd, vilket framgick i kommunstyrelsens svar, men det stannade där. Om dessa förslag påbörjats innan inlämnandet bör kritiken främst riktas mot dem som ansvarat för dokumentation inom kommunens verksamhet. Det skulle förvisso inte behövas om majoriteten bara släppte prestigen och lät alla partier få samma rätt till insyn.

När Socialdemokraterna prioriterar att annonsera i gratistidningar framför införandet av webbsända sammanträden är det tydligt att något gott snett. Om så inte är fallet kanske man kan tillåtas vara konspiratorisk nog att tro att de inte vill att allmänheten ska se vad som föregår i kommunfullmäktige. Med tanke på den dystra verkligheten skulle det inte förvåna mig.

Sverigedemokraterna har tidigare drivit att vi, precis som andra partier, skulle få mandat- och partistöd utbetalt. Detta är inget arvode till våra företrädare, som Stjernkvist försöker få det att låta som, utan ett ekonomiskt stöd till vårt parti eftersom vi efter valet 2006 fick tillräckligt många röster för att erhålla det. Vår linje i denna fråga fick stöd av Högsta domstolen, att påstå något annat är bara fult när vi, tvärtemot Stjernkvist, har arbetat för att sänka såväl politikerarvoden som stöd till de politiska partierna.

Lars Stjernkvist skriver som svar till mig att han visst pratar med mig och andra Sverigedemokrater. Han har helt rätt. Visst pratar man med oss, men det stannar där. Verkligheten talar sitt språk och då är det löjligt enkelt att gång på gång ha rätt.

Markus Wiechel, kommunfullmäktigeledamot

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: