Replik på debattartikel om SD:s bostadspolitik

Vanligtvis brukar tidningar välja att låta personer eller organisationer/partier bemöta kritik som framförs i en debattartikel. Den möjligheten fick inte jag i en artikel i Folkbladet.nu där skribenten gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas bostadspolitik. Då artikeln låg på en skrämmande låg nivå och i vissa fall var direkt felaktig väljer jag att publicera mitt svar här.

Torsdagen den 9 januari skrev Ali Qadiri från Hyresgästföreningen en debattartikel där han hävdar att Sverigedemokraterna skulle sakna bostadspolitik. Artikeln vittnar inte bara om en märklig inställning när man som representant för hyresgästföreningen ska driva en opolitisk kamp för bättre villkor för miljontals hyresgäster, utan även om ytterst begränsad kunskap kring Sverigedemokraternas politik.

De allra flesta stora aktörer på bostadsmarknaden i Sverige har på ett eller annat sätt tagit kontakt med Sverigedemokraterna för att påverka eller åtminstone höra vad vi har för åsikt kring viktiga frågor inom bostadspolitiken. Organisationer som har till uppgift att värna sina medlemmars intressen bör så klart vara med i matchen för att både informera och påverka politiker kring viktiga samhällsfrågor. Om Qadiri och Hyresgästföreningen hade bemödat sig med att göra detsamma skulle de också varit medvetna om att Sverigedemokraterna arbetar med ett brett och genomarbetat bostadspolitiskt program. Det känns därför mycket tråkigt att se att en företrädare för Hyresgästföreningen inte tar sitt uppdrag på större allvar och faktiskt försöker se till att hyresgästerna kan få bättre villkor på bostadsmarknaden.

Särskilt i dagens parlamentariska läge bör samtliga aktörer vilja ta kontakt med oss sverigedemokrater. Vi har som mitten- och vågmästarparti ofta en avgörande roll i viktiga bostadsrelaterade frågor, vilket borde vara rena självklarheter för personer som ska vara medvetna om den generella bostadsdebatten. Precis som att vi har drivit en aktiv politik över hela det politiska planet, har vi sedan vårt riksdagsinträde 2010 format en aktiv bostadspolitik. När vi nu går in i ett nytt år kan vi tydligt se att delar av vår bostadspolitik håller på att bli verklighet. Regeringen skulle inte ha möjlighet att genomföra nödvändiga förändringar som de nu vet att de kan genomföra, eftersom vi sedan länge föreslagit dessa.

Qadiri hävdar att vi inte satsar tillräckligt på bostadsbyggande i vår budget. Det är tydligt att Qadiri även här inte gjort sin läxa, trots den oerhört viktiga roll han och Hyresgästföreningen har. Sverigedemokraternas bostadspolitik bygger nämligen inte på statliga subventioner för att hålla bostadsbyggandet på topp, vilket framgick tydligt under den senaste budgetdebatten. Sverigedemokraternas bostadspolitik baseras på att ge aktörerna på bostadsmarknaden rätt möjligheter att bygga mer genom att möjliggöra lägre kostnader för bostadsbyggande och mindre byråkrati inom branschen. Vi vill befria studentlägenheter från fastighetsavgiften, införa skattefrihet vid delvis andrahandsuthyrning, låta översiktsplaneringen skötas på regional nivå snarare än kommunal, samt ta bort den kommunala fastighetsavgiften för hyresrätter. Förslagen stannar inte där, men det borde ge en ganska tydlig bild av våra visioner.

Bostadspolitiken är viktig för alla människor inte minst då vårt hem är en viktig del av vår identitet. Alla insatta kan se att Sverigedemokraterna har lagt starka förslag för en bättre bostadspolitik. Av den anledningen är det min förhoppning att istället för att komma med grundlösa och direkt felaktiga påståenden om Sverigedemokraterna som parti, bör Qadiri fokusera på sin uppgift. Qadiris ansvar är att tillvarata och arbeta för hyresgästernas villkor på bostadsmarknaden. Det gör han bäst genom att samtala med oss politiker så att vi tillsammans kan hitta lösningar på dagens problem. Min dörr är alltid öppen.

Markus Wiechel (SD), Bostadspolitisk talesperson

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: