En usel kvinnosyn

”Wiechels flickvän” toppar landstingslistan. Så har det låtit i medier och av diverse illvilliga personer innan och efter att listan med Claras namn i topp rivits upp. Wiechels flickvän. Jag skulle då vilja veta varför denna flickvän toppade listan efter att SD Östergötlands extra årsmöte ville det. Är det någon, journalist eller annan, som egentligen ställer sig den frågan? Finns det någon som reflekterar kring hur hon kunde väljas eller varför hennes främsta identitetstecken är att hon har ett förhållande med mig?

Låt mig presentera Clara Aranda. Clara är en nybliven 26-årig kvinna som idag arbetar som politisk sekreterare för SD Norrköpings kommunfullmäktigegrupp. Hon blev för tredje året i rad vald som ordförande för SD Norrköping, den tveklöst starkaste kommunföreningen i länet, och satt under föregående år även i SD Östergötlands distriktsstyrelse som ledamot. Sedan förra året sitter hon som förbundssekreterare i SD Kvinnor och har under en längre period arbetat just för att få fler kvinnor i länet att engagera sig politiskt. Hon har vid sidan av sina politiska uppdrag studerat statsvetenskap vid Linköpings Universitet och har sedan unga tonåren haft ett brinnande intresse för samhällsfrågor.

Strax innan hon valde att inte ställa upp för omval till SD Östergötlands styrelse valde hon att ta initiativ till och starta en landstingspolitisk projektgrupp i Östergötland. Tillsammans med SD Motala/Vadstenas nuvarande ordförande Pierre Holm Petersson blev projektgruppen verklighet och den har varit mycket uppskattad. Med Claras erfarenheter efter att ha arbetat inom vården både i Sverige och i Nordnorge ville hon se till att de som kandiderar till landstinget för oss var förberedda på sina framtida uppdrag. Hon ville även att det skulle vara våra kandidater som formade den politik vi skulle driva i Östergötland efter valet och därför dessa personer som skulle ta fram vårt valmanifest till landstingsvalet snarare än någon annan. Projektgruppen finns än idag och har både inspirerat och utbildat kandidater. Det har dessutom varit den bästa källan för partidistriktets valberedning att finna toppnamnen till landstingslistan.

Om vi backar tillbaka till början då. Jag sitter inte själv i valberedningen och jag är inte själv aktiv eller ansvarig för vår lokala landstingspolitik. Det enda jag vet är att min flickvän, som jag träffade genom politiken för strax över tre år sedan, är en engagerad, kunnig och ambitiös kvinna som tar sitt politiska åtagande på största allvar. Jag har fullt förtroende för att de som vill se henne på olika positioner eller uppdrag ser henne för den hon är. När media eller andra personer struntar fullständigt i hennes bedrifter är det ett tecken på en sak: En usel kvinnosyn.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: