Debattartikel om stopp av tiggeriannonser

Jag och Clara Aranda (SD) fick ännu en debattartikel publicerad, denna gång i Norrköpings Tidningar. Artikeln var ett svar på NT:s ansvariga utgivare tillika chefredaktör Anders Nilsson, som beslutat stoppa SD-annonser på grund av att han påstår att det saknas fog för att en del av det tiggeri vi ser är organiserat. Läs artikeln på Norrköpings Tidningar, eller se nedan:

Fel att stoppa tiggeriannonser

Chefredaktören och den ansvariga utgivaren Anders Nilsson har i en krönika skrivit att man valt att hindra Sverigedemokraterna från att köpa annonser i NT med budskapet att det organiserade tiggeriet ska stoppas. Anders Nilsson hävdar som skäl att det inte finns något belägg för att det skulle finnas något organiserat tiggeri, vilket i sig låter absurt. Det är dessutom totalt irrelevant i sammanhanget eftersom man antingen bör acceptera annonser från politiska partier eller inte, oavsett budskap.

Om vi börjar med det organiserade tiggeriets vara eller icke vara. Redan för tre år sedan föreslog Sverigedemokraterna Norrköping att kommunen skulle försöka införa ett tiggeriförbud likt Sala kommun. Sedan dess kan vem som helst hålla med om att tiggeriet i hela landet har ökat kraftigt och det är ingen slump. Enligt en undersökning av Novus på uppdrag av TT anser hela 56 procent av svenskarna att ett förbud är precis vad som behövs i Sverige.

Länsstyrelsen i Stockholm har bland annat släppt en rapport där man fastslår att upp till 500 personer kan ha utnyttjats för tiggeri i vad man kallar för exploatering. Stockholmspolisen har likaså kunnat visa att det är ligor som ligger bakom stora delar av tiggeriet vilket bekräftas av kriminalinspektören Kajsa Wahlberg från rikspolisstyrelsen som vittnat om att människor har utnyttjas i tiggeri. Även om det säkerligen finns många människor som väljer att resa till Sverige för att tigga råder det ingen tvekan om att en betydande del av tiggeriet är organiserat.

Utöver de tydliga bevisen över att Anders Nilsson har fel kan vem som helst vända sig till andra medier för att få höra mer. Både Göteborgsposten och Skövde Nyheter har nämligen tidigare haft uppslag där man redogör för det organiserade tiggeriet och ända fram tills att Sverigedemokraterna började driva frågan var det ingenting man ens diskuterade.

Att tiggeriet har varit ett problem under en längre period är ingenting nytt. I nio län, bland annat Östergötlands län, har det rapporterats om att barn tvingats tigga och många av dessa människor har det otroligt svårt. Det tveklöst mest effektiva sättet att hjälpa dessa människor är att likt våra grannländer förbjuda tiggeriet då lönsamheten i denna verksamhet försvinner. Det är således också det absolut bästa sättet för utsatta människor att få en chans till ett normalt och drägligt liv.

Anders Nilsson gjorde helt fel när han nekade Sverigedemokraterna från att annonsera om det organiserade tiggeriet. Inte bara för att han inte bör avgöra vilka av våra budskap är okej att för fram och inte utan främst för att vi lyfter upp ett aktuellt och allvarligt problem. När vi hindras från att föra fram detta är det inte bara våra väljare som drabbas, även hårt utsatta personer som är offer för tvång, människohandel eller slaveri.

Markus Wiechel (SD), riksdags- och kommunfullmäktigeledamot

Clara Aranda (SD), ordförande SD Norrköping

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: