Genmäle – tiggeridebatten

Norrköpings Tidningar tog till min stora besvikelse inte in mitt svar på chefredaktören Anders Nilssons senaste text om vår tiggerikampanj som stoppades av NT. Det är mycket tråkigt inte minst eftersom hans påståenden var direkt felaktiga. Av den anledningen publicerar jag svaret här:

I ännu ett inlägg försöker NT:s Anders Nilsson förvränga Sverigedemokraternas budskap om tiggeri. Om det är medvetet eller inte avlåter jag till andra att spekulera kring. Vi Sverigedemokrater har aldrig och kommer aldrig säga att all form av tiggeri är organiserat. Det vi lyft fram är att en betydande del av tiggeriet är organiserat och att detta, tvärt emot Anders Nilssons påstående, bekräftas av både polisen och länsstyrelsen i Stockholm.

Inte heller har vi någonstans hetsat mot någon grupp eller för den delen slagit mot personer som har det svårt. Vi har lyft fram tiggeriförbud som ett sätt att bekämpa en verksamhet som utnyttjas av kriminella ligor samt se till att redan hårt utsatta människor får en någorlunda dräglig levnadssituation.

Tiggeriförbud fanns i Sverige tidigare genom den s.k. lösdriverilagen som avskaffades 1964. Flera länder runt om i världen, däribland Norge, Danmark och Nederländerna har de senaste åren infört ett förbud, vilket har varit mycket lyckat. Precis som vi tidigare har framfört ser en majoritet av svenska folket positivt på införandet av ett tiggeriförbud och i samma mätning har endast 23 procent svarat att de är emot förslaget.

Det är upp till varje land att ta hand om sina invånare och i det här fallet finns det sociala skyddsnät för att ingen ska behöva ligga på gatan och tigga. Rumänien, som är ett av två länder där många tiggare kommer ifrån, har en lägre arbetslöshet än EU rent generellt, och får årligen mångmiljardbelopp för att kunna integrera romer i samhället. Rumäniens ambassadör i Sverige är försiktig med att vädra sina åsikter men har sagt att ”det är viktigt att gatutiggeriet inte uppmuntras i Sverige” samt att det i detta ”ligger en möjlighet för svenska kommuner att förbjuda gatutiggeri om andra åtgärder för att lösa problemen inte hjälper”. Hur kan Anders Nilsson möjligen se en förbättrad integration om man inte gör något åt tiggeriet?

Om man som Anders Nilsson försöker tysta en otroligt viktig debatt som denna är det främst hårt utsatta tiggare som drabbas. Många av dessa kan vara utnyttjade av kriminella ligor, och det finns bara ett parti som lyft upp detta problem – Sverigedemokraterna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: