Om

Jag har fått den stora äran att representera Sverigedemokraternas väljare och det svenska folket i riksdagen sedan 2012 samt i Europarådet sedan 2016. Jag tar uppdragen på stort allvar och välkomnar därför alla synpunkter kring det jag gör eller förslag på vad jag kan göra bättre. På denna blogg avser jag visa delar av mitt arbete för en god transparens. Ni kan även följa mig på twitter.

Kontakt:
Mejl: markus.wiechel@sd.se eller markus.wiechel@riksdagen.se
Mobil: 0725-76 61 32

Mest aktuell som:
– Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna samt utrikespolitisk talesperson.

Främsta politiska frågor:
– Utrikespolitik, bistånd & internationella relationer
– Vård- och hälsorelaterade frågor
– Utbildning, arbetsmarknadsfrågor & ökat företagande

Intressen: Resa, djur/natur, kost och matlagning, följa fastighetsmarknaden, historia och så klart umgås med goda vänner.

Bakgrund:
Jag har sedan en mycket låg ålder haft ett stort intresse för politik och samhällsfrågor. Detta intresse stärktes då jag som 13-åring flyttade till USA i augusti 2001. I USA fick jag uppleva en ny värld och erfarenheterna gjorde att jag av naturliga skäl också ville vara med och hjälpa till att skapa en bättre värld för alla, med gemenskap som ledord.

Självfallet har mitt intresse för politik även vuxit sig starkare sedan dess, vilket i kombination med att i åratal ha debatterat på olika nätforum, blivit märkbart genom de kurser jag läst under uppväxten samt genom volontärengagemang på olika håll. Politisk aktivist blev jag dock först under presidentvalet 2004 då jag som volontär för Demokraterna fick testa på olika sorters gräsrotsarbete. Därefter fortsatte jag att engagera mig för bland annat djurskyddsfrågor och mänskliga rättigheter.

Under en vistelse i Sverige 2005 anslöt jag mig till Moderata Ungdomsförbundet, främst som följd av min kritik mot det svenska skattesystemet, men även då jag ansåg att Sverige inte stöttade småföretagare tillräckligt. Jag ansåg dock att Moderaterna saknade svar på en rad frågor, varför jag ständigt sökte efter andra alternativ. Under den korta tid jag bott utomlands hade jag sett hur Sverige snabbt hade förändrats till det sämre och jag ville göra något åt det.

Alternativet fann jag samma år. Hösten 2005 halkade jag in på Sverigedemokraternas hemsida och läste det partiprogram som så många hade kritiserat. Till min stora förvåning insåg jag snabbt att det mesta som stod där var bra, även om det fanns en del förbättringspotential. Jag valde att strunta i att förnya mitt medlemskap i Moderata Ungdomsförbundet och istället passivt följa Sverigedemokraternas utveckling.

I maj 2007 flyttade jag efter sex år som utlandssvensk tillbaka till Sverige för studier vid Linköpings Universitet (socionomprogrammet, sedan statsvetenskap). Strax därefter träffade jag en Sverigedemokratisk företrädare i Norrköping för att kunna bilda mig en egen uppfattning av partiet. Mitt första intryck var positivt, vilket gjorde att jag också blev partimedlem i november 2007. Därefter gick det snabbt med engagemanget och redan inför årsmötet 2008 fick jag frågan om jag ville ta över ordförandeskapet i SD Norrköping, vilket jag på grund av mina studier tackade nej till.

Ett år senare hade jag haft tid att landa i mina funderingar, och tackade denna gång ja till nomineringen som kommunföreningsordförande, och ställde samtidigt upp som vice ordförandekandidat för partidistriktet SD Östergötland. Jag blev invald på båda dessa poster, men då den valde distriktsordföranden avgick redan efter två månader blev jag både kommunföreningsordförande och tillförordnad distriktsordförande.

Arbetsbördan nu var inte helt oväntat mycket hög. Glädjande nog blev jag under hösten 2009 anställd av Sverigedemokraternas riksorganisation som en av partiets sex regionala valorganisatörer i landet vilket gjorde att jag kunde lägga studierna vid sidan för att på heltid syssla med politik. Det nya, spännande arbetet handlade främst om att hitta duktiga kandidater i Östergötland till kommun- och landstingsvalet 2010, men även utbilda de som kunde tänka sig att kandidera för oss.

I de allmänna valen 2010 kandiderade jag som första namn till kommunfullmäktige i Norrköping och som 23:e namn på partiets rikstäckande lista i valet till Sveriges riksdag. På valdagen stod det klart att jag och tre partivänner blev invalda i Norrköpings kommunfullmäktige och jag utsågs av gruppen som politisk sekreterare samt gruppledare. På riksnivå blev jag utsedd till en av partiets tre ersättare i riksdagen.

År 2011 blev jag nominerad och invald som suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, där jag än idag sitter. Jag lämnade SD Norrköpings styrelse vid årsmötet 2012 och i december 2012 blev jag ordinarie riksdagsledamot för att några månader senare även bli talesperson för partiets bostadspolitik, civilrätt och konsumenträtt (i egenskap av ledamot av riksdagens Civilutskott). Under en kort tid var jag en del av Nordiska rådet, ledamot av riksdagens bostadsplaneringskommitté samt aktiv ersättare i regeringens gentekniknämnd.

Jag blev omvald som kommun- och riksdagsledamot i de allmänna valen 2014. Som ny ledamot i Socialförsäkringsutskottet blev jag också Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson samt talesperson i frågor rörande medborgarskap. Detta resulterade bland annat i att jag efter nästan sex år som distriktsordförande även avgick från SD Östergötlands styrelse vid årsskiftet 2014/2015.

Under 2015 fick jag en mer aktiv roll som ersättare i EU-nämnden samt sedan våren 2016 som ersättare i den svenska delegationen till Europarådet. I samband med Julia Kronlids mammaledighet tog jag tillfälligt över rollen som utrikes- och biståndspolitisk talesperson. I samband med att hon återvände till sin tjänst i riksdagen 2017 gjordes dock en omstrukturering, och jag lämnade rollen som medborgarskaps- och migrationspolitisk talesperson för att istället permanent bli utrikespolitisk talesperson.

Strax innan valet 2018 flyttade jag till Stockholm och lämnade därmed efter nästan åtta år också rollen som kommunfullmäktigeledamot. Efter valet utsågs jag på nytt som ledamot och gruppledare för SD:s grupp i Utrikesutskottet samt som ersättare i såväl Utrikesnämnden som i EU-nämnden. I Europarådets parlamentariska församling blev jag således också ordinarie ledamot.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: